Raiffeisen Bank: Investitorii evita Romania din cauza incertitudinilor fiscale si legislative

Joi, 28 Iunie 2012, ora 13:16
1572 citiri
Raiffeisen Bank: Investitorii evita Romania din cauza incertitudinilor fiscale si legislative

Ceea ce se intampla acum cu Hidroelectrica, precum si legislatia muncii si a sistemului fiscal reprezinta incertitudini mari pentru investitori, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Steven van Groningen, presedinte al Raiffeisen Bank Romania.

"Schimbarile de legislatie a muncii, schimbarile sistemului fiscal, ceea ce se intampla acum cu Hidroelectrica contribuie la incertitudini mai mari in ceea ce priveste investitorii. Bancile au rolul lor, dar nu putem sa obligam pe cineva sa investeasca, nu putem sa fortam pe cineva sa consume. Important este sa intelegem de ce avem nevoie ca sa imbunatatim mediul din Romania ca sa devenim mai competitivi", a explicat Groningen.

Nivelul investitiilor straine, in scadere accentuata

Potrivit sursei citate, in aceste conditii investitorii asteapta si prefera sa amane orice investitii, iar acest lucru se vede prin nivelul investitiilor straine, care a scazut destul de mult.

"Vedem in sistemul bancar ce se intampla daca nu putem sa ne asteptam la cresteri pe creditare. Bancile acum fac management de costuri, sunt foarte atente la creditare si asta este, intr-un anumit fel, logic. Am vazut discutiile despre expunerea pe Romania. Sistemul bancar micsoreaza expuneri pe Romania, probabil nu au o privire de ansamblu, dar daca concluzia este ca depindem prea mult de strainatate si de creditul din strainatate, atunci reducerea expunerii nu poate sa fie un lucru rau. In acelasi timp trebuie sa ne dam seama ca daca vrem sa avem crestere economica nu putem sa finantam asta doar cu consumul intern. Atunci in continuare o sa depindem si de fondurile atrase din strainatate", a spus van Groningen.

Lipsa competitivitatii, o problema serioasa in Romania

Potrivit acestuia, acum traim intr-o perioada de incertitudini in care sistemul bancar trebuie sa se focuseze pe lucrurile pe care le poate face si sa finanteze pe plan local.

"Daca ne uitam la regiunea noastra, Europa de Sud-Est, vad in termeni relativi ca Romania arata bine, daca facem comparatie cu Ungaria, cu Grecia si cu alte tari. La nivel macroeconomic stabilitatea Romania arata relativ bine. Ne confruntam, insa, cu o lipsa totala de competitivitate. Trebuie sa vedem ce putem sa facem in Romania ca sa devenim mai competitivi si mai performanti, mai ales acum cand avem oportunitatea sa intarim pozitia noastra foarte mult in Europa Sud-Est. In jurul nostru este foarte multa incertitudine, dar asta nu inseamna ca trebuie sa asteptam. Este o oportunitate sa ne profilam mult mai bine pe Romania, dar pentru asta trebuie sa adoptam actiuni care inspira incredere, care imbunatatesc competitivitatea tarii mai ales in Europa de Sud-Est, si cred ca asta este o directie pe care trebuie sa o luam. Pe termen lung nu vad niciun motiv pentru care Romania nu ar putea sa ajunga pe locul sapte in Europa", a mai afirmat oficialul Raiffeisen Bank.

#romania investitii, #investitori Romania context incert, #incertitudine investitori Romania, #incertitudini fiscale Romania, #incertitudini legislative Romania, #Romania legislatia muncii , #Investitii economice