Romania, tara preferata a investitorilor italieni

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 15:31
1676 citiri
Romania, tara preferata a investitorilor italieni

Romania se mentine pe primul loc in topul preferintelor investitorilor italieni, cercetatorii concluzionand ca nu doar costurile reduse ale productiei determina firmele italiene sa deschida filiale aici.

In perioada 2010-2011, 94.000 de angajati romani lucrau pentru societatile comerciale italiene din Romania, releva un studiu realizat de Institutul National de Statistica de la Roma dat publicitatii vineri.

Caracterul international al activitatilor comerciale italiene a crescut considerabil in ultimul an, arata Institutul National de Statistica. In perioada 2010-2011 extinderea firmelor italiene in strainatate a crescut cu 39%, in timp ce 30% dintre grupurile industriale a declarat ca au deschis filiale in alte tari decat Italia.

In 2009, 21.000 de firme italiene erau prezente in 165 de tari, pentru care lucrau 1,5 milioane de angajati cu un profit de 378 de miliarde de euro. Cercetatorii ISTAT au ajuns la concluzia ca nu doar mana de lucru mai ieftina a convins firmele italiene sa isi transfere activitatile in strainatate.

Pentru acestea, accesul pe piatele financiare internationale este mai important decat economisirea costurilor de productie. Noile tinte ale investitorilor italieni erau in 2010-2011 India, Statele Unite ale Americii, Canada si America Centrala.

Oamenii de stiinta ai Institutului National de Statistica au constat ca unul dintre efectele pozitive pentru tarile in care italienii aleg sa investeasca este crearea locurilor de munca pentru rezidenti.

Astfel, in Romania anul trecut se inregistrau 94.000 de angajati romani la firmele italiene, fiind prima tara din Europa in topul investitiilor. La nivel mondial urmeaza Statele Unite ale Americii unde italienii au angajat 104.000 de persoane.

#investitori italieni, #Romania investitii italiene , #Investitii economice