Sauditii invadeaza desertul. Vor construi orase pe o suprafata cat a Belgiei

Luni, 07 August 2017, ora 12:51
4507 citiri
Sauditii invadeaza desertul. Vor construi orase pe o suprafata cat a Belgiei
Foto: Isaca.org

Incercarea de a diversifica economia locala a Arabiei Saudite impinge limitele oraselor catre desert si o face intr-un mod nemaivazut pana acum.

Sauditii au in plan o adevarata invazie a desertului, noile orase pe care vor sa le ridice in urmatorii ani acoperind o suprafata mai mare decat a Belgiei, iar la aceasta se adauga si infrastructura de transport compusa din sosele, cai ferate si aeroporturi, anunta Bloomberg.

Riadul pare sa copieze modelul chinezesc al oraselor economice, in care sa se concentreze toate investitiile in logistica, turism, industrie si finante.

Proiectele erau ceva mai vechi, ce-i drept, dar prabusirea pretului petrolului a amanat punerea lor in practica. "Se inainta greu in ridicarea oraselor economice, chiar si inainte de prabusirea pretului petrolului. De atunci, ritmul s-a domolit si mai mult", specifica Monica Malik, economist-sef al sucursalei bancare PJSC in Abu Dhabi.

Odata cu lansarea noii strategii economice a regatului, "Viziunea Saudita 2030", guvernul de la Riad s-a angajat sa salveze si sa readuca la viata proiectele zonelor economice concepute in ultimii 10 ani.

Printre acestea se numara lantul de statiuni de pe insulele din Marea Rosie sau reluarea dezvoltarii centrului Al Faisaliyah, aflat la o distanta redusa de Mecca, megaorasul de aici urmand sa aiba dimensiunile Moscovei.

Un alt proiect de amploare il reprezinta orasul distractiei din Al Qidiya, o localitate aflata in apropierea capitalei Riad, unde vor fi construite o zona de safari si un urias parc de distractii, dezvoltarea zonei urmand sa inceapa in 2018.

La fel, 4 centre financiare: King Abdullah Economic City, King Abdullah Financial District, Prince Abdulaziz bin Mousaed Economic City si Knowledge Economic City vor fi raspandite pe teritoriul regatului, urmand sa contrabalanseze influenta Dubaiului in regiune ca centru financiar international.

Mai mult, ultimul dintre acestea - Orasul Cunoasterii- va fi construit in zona localitatii Medina si va reprezenta primul oras-smart din Arabia Saudita, concentrand crema antreprenorilor din industrii inovative, cercetare si dezvoltare.

Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Câciu, a anunțat că 400 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Start Up Nation 2024, pentru IMM-uri. Această sumă...
Peste 37 de miliarde de dolari câștigate din criptomonede în 2023 la nivel mondial. Câți bani au câștigat investitorii români
Peste 37 de miliarde de dolari câștigate din criptomonede în 2023 la nivel mondial. Câți bani au câștigat investitorii români
Investitorii români au câştigat anul trecut 170 de milioane de dolari din criptomonede, ţara noastră numărându-se printre cele care au obţinut cele mai mici venituri din cripto. România...
#model economic Arabia Saudita, #orase noi Arabia Saudita, #investitii, #economie saudita, #zone economice Golful Persic , #Investitii economice