Schimburile economice intre Romania si Ucraina au ajuns la 2 mld. dolari

Joi, 24 Mai 2012, ora 17:26
1984 citiri
Schimburile economice intre Romania si Ucraina au ajuns la 2 mld. dolari

Schimburile economice bilaterale dintre Romania si Ucraina au atins, in 2011, un maxim istoric de peste doua miliarde de dolari, existand, in continuare, premise de crestere, a declarat, joi, Yuriy Verbitsky, consilier al Ambasadei Ucrainei in Romania.

Yuriy Verbitsky a facut aceasta declaratie la Forumul economic romano-ucrainean cu tema "Energia - domeniu de interes regional".

"Exista un mare potential economic inca neexploatat de oamenii de afaceri din cele doua tari, fapt confirmat de dinamica schimburilor comerciale, cu exporturi si importuri in crestere", a spus Verbitsky.

In actualul context economic, oamenii de afaceri resimt nevoia de a gasi si alte piete de desfacere si doresc sa reia contactele cu parteneri traditionali.

"Avem o problema de incredere in ceea ce priveste relatiile dintre oamenii de afaceri din cele doua tari. Schimburile bilaterale sunt afectate de faptul ca nu exista un nivel optim de incredere intre cei care dezvolta afaceri", a precizat Georgian Pop, presedintele grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina din Camera Deputatilor.

Regimul de acordare a vizelor reprezentantilor firmelor ucrainene este una dintre cele mai des invocate piedici in dezvoltarea relatiilor economice.

"Trebuie sa privim foarte atent la sectorul energetic pentru ca s-a facut destul de putin in acest domeniu. In Romania, energia verde se utilizeaza foarte bine si am vrea sa folosim aceasta experienta. Trebuie insa sa ne cunoastem mai bine, iar participarea gratuita la o serie de targuri despre conservarea energiei din Romania ar fi un bun prilej. Videoconferintele sunt, de asemenea, un alt mod prin care oamenii de afaceri pot discuta despre subiectele comune", a spus Vasiliy Liahovich, presedintele Camerei de Comert si Industrie Cernauti.

#schimburi economice Romania Ucraina, #cooperare Romania Ucraina , #Investitii economice