Securizarea frontierelor a costat Romania peste un miliard de euro

Marti, 26 Iunie 2012, ora 16:28
1964 citiri
Securizarea frontierelor a costat Romania peste un miliard de euro

Romania a investit peste un miliard de euro in securizarea frontierelor externe ale UE, si-a pregatit corespunzator personalul si indeplineste conditiile de aderare la Spatiul Schengen, a spus ministrul de Interne, Ioan Rus, la Reuniunea Grupului Aliantei Progresiste a social-democratilor din PE.

In acest context, oficialul roman a precizat faptul ca "flexibilizarea pozitiei tarii noastre, prin acceptarea compromisului polonez care prevede o abordare in doua etape a aderarii, nu a reprezentat o decizie usoara". Aceasta propunere a fost totusi acceptata de Guvernul Romaniei, pornind de la contextul politic european extrem de complex si dificil, precum si de la necesitatea consensului in ceea ce priveste Guvernanta Schengen.

"Flexibilizarea pozitiei noastre nu inseamna ca renuntam la dorintele noastre privind viitorul Uniunii Europene", a subliniat Ioan Rus, in cadrul reuniunii de marti, de la Parlamentul European (PE).

Demnitarul roman a spus ca Romania isi doreste o Uniune Europeana puternica si functionala, care se bazeaza pe principiile justitiei, transparentei si eficientei.

In acelasi timp, a mai aratat ministrul roman al Administratiei si Internelor, Romania "se opune cu fermitate sistemului bazat pe standarde duble, menite sa fie severe cu statele candidate la Spatiul Schengen si, in acelasi timp, mai flexibile cu statele care fac deja parte din acest spatiu".

"Conditiile trebuie sa fie invariabil aceleasi, iar sistemul de evaluare trebuie sa porneasca de la premisa ca aceste conditii vor continua sa fie respectate si in viitor si nu doar la momentul aderarii", a subliniat Rus.

De asemenea, Ioan Rus si-a exprimat increderea ca pozitia Romaniei, care a inteles semnificatia consensului, "va constitui un exemplu pentru altii atunci cand vor participa la decizia privind aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen".

#investitii securizare frontiere Romania, #investitii frontiere Romania, #securizarea frontierelor Romania , #Investitii economice