Turcii dau orice investitorilor, numai sa vina: Scutiri de taxe pe 20 de ani, terenuri, porturi, tot ce vreti!

Joi, 09 Iunie 2016, ora 12:46
6666 citiri
Turcii dau orice investitorilor, numai sa vina: Scutiri de taxe pe 20 de ani, terenuri, porturi, tot ce vreti!
Foto: Wikimedia

Turcia este gata sa le ofere stimulente atractive investitorilor din sectoarele cheie, pentru a-si atinge obiectivele economice strategice, a adeclarat ministrul Economiei de la Ankara, Nihat Zeybekci.

"Vom oferi tot ceea ce e nevoie pentru a crea proprii nostri giganti globali, pentru a ne asigura viitorul energetic si material si a incuraja unele investitii strategice in sectoare cheie ale economiei", a declarat Zeybekci, citat de Hurriyet Daily News.

Vacanta fiscala

Investitorii strategici cautati de oficialii turci ar putea beneficia de scutiri de impozite pe o perioada de pana la 20 de ani, dupa cum a declarat ministrul Economiei intr-un interviu acordat agentiei Reuters.

Industria siderurgica este un sector de interes pentru guvernul de la Ankara, ministrul Zeybekci afirmand ca este gata sa raspunda cererilor venite din partea investitorilor strategici.

"Vom selecta 5-6 companii de interes care pot raspunde cererilor Turciei in acest sector si vom intreba care sunt dorintele lor. Daca au nevoie de teren, le vom da teren. Daca vor porturi, drumuri sau cai ferate, le vom construi. Daca vor energie la preturi subventionate pentru 20 de ani, le vom oferi energie ieftina. Daca vor cere scutiri de impozite pe 10-20 de ani, vom oferi si astfel de stimulente", a precizat oficialul turc.

Sectoarele tinta in planul de dezvoltare a economiei din Turcia sunt industria metalurgica, petrochimia, electronica si cea a bunurilor de larg consum.

Mai mult, problema energiei ieftine ar putea fi rezolvata din dezvoltarea unor parcuri eoliene, care ar trebui sa genereze intre 25.000-30.000 MW anual in urmatorul deceniu.

"Vor protectie? Le vom oferi protectie in fata altor competitori care vor sa intre pe piata din Turcia. Vom oferi tot ceea ce trebuie, atata vreme cat investitia facuta va garanta realizarea acestor produse in Turcia", a plusat ministrul Economiei.

Dependenti de Europa

Nihat Zeybekci a mentionat si ca politica monetara a bancii centrale a Turciei este de asteptat sa urmeze acelasi trend din ultimele 3 luni, de reducere graduala a dobanzii de referinta cu cate 50 de puncte de baza in fiecare moment favorabil.

Ministrul Economiei de la Ankara sustine ca aceasta politica este adaptata situatiei existente in UE, unde Banca Europeana Centrala a redus drastic dobanda de referinta din zona euro.

Cu toate acestea, dobanzile practicate in Turcia se pot dovedi mai atractive pentru investitorii din zona europeana, motiv pentru care oficialii de la Ankara nu se ghideaza dupa evolutia dobanzilor practicate de Rezerva Federala a SUA.

Zeybeckci sustine ca prognoza de crestere economica de 4,5% nu va trebui revizuita in scadere, iar tinta inflatiei de 7,5 procente poate fi atinsa cu usurinta in acest an.

Guvernul de la Ankara se asteapta ca nivelul exporturilor pe anul in curs sa atinga valoarea de 150 de miliarde de dolari, in usoara scadere fata de estimarea de 155,5 miliarde, dupa un declin inregistrat in primele 5 luni ale anului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii turcia, #sectoare cheie economie Turcia, #scutiri impozite Turcia, #dobanda referinta , #Investitii economice