13,4 mil euro pentru incurajarea consumului de fructe in scoli

Joi, 26 August 2010, ora 14:19
1240 citiri
13,4 mil euro pentru incurajarea consumului de fructe in scoli

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, Hotararea privind programul de incurajare a consumului de fructe in scoli in anul scolar 2010 - 2011, program a carui valoare se ridica la 13,4 milioane euro, din care 9,6 milioane euro vor proveni din fonduri europene, a informat joi MADR, precizeaza NewsIn.

Conform acestui act normativ, se vor acorda gratuit mere, in limita valorii zilnice de 0,30 lei/elev, pentru o perioada de maximum 93 de zile de scolarizare, incepand cu 1 noiembrie 2010. Numarul total al elevilor din clasele I-VIII (public si privat) care vor beneficia de programul fructe in scoli este de 1.702.429.

Valoarea totala a programului este de 13.405.814 euro si cuprinde atat fondurile comunitare, 9.659.220 euro, aproape dublul fondurilor alocate in anul scolar precedent, cat si co-finantarea de la bugetul de stat, in valoare de 3.746.594 euro. Costul programului acopera distributia merelor, implementarea masurilor adiacente si evaluarea programului.

"Noul act normativ stabileste fructele distribuite, perioada si frecventa distributiei, limita valorii zilnice/elev si masurile adiacente distributiei de fructe, bugetul aferent acestora, precum si modalitatea de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice. 

Incepand cu anul scolar 2010/2011, pe langa distributia gratuita de fructe si/sau legume, statele membre au obligatia de a implementa masuri adiacente al caror scop consta in formarea si fixarea de obiceiuri alimentare sanatoase in randul grupului tinta ales", se arata in comunicatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Pentru anul scolar 2010/2011, in cadrul programului de incurajare a consumului de fructe in scoli au fost stabilite si tipuri de masuri adiacente.

Astfel, vor fi organizate vizite la ferme pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri sau alte evenimente si/sau activitati similare, vor fi organizate concursuri tematice cu premii, ca modalitati practice educative care sa contribuie la dezvoltarea competentelor elevilor si prin activitati de gradinarit si vor fi realizate brosuri sau materiale didactice, al caror scop este cunoasterea beneficiilor consumului de fructe si legume proaspete.

Masurile adiacente vor fi implementate de Consiliile Judetene si/sau locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si respectiv ale comunelor, oraselor si municipiilor.

Acestea opteaza pentru masurile adiacente pe care le vor implementa, in functie de preferinte si bugetul alocat, avand in acelasi timp obligatia de a pune in aplicare cel putin una dintre ele.

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, Hotararea privind programul de incurajare a consumului de fructe in scoli in anul scolar 2010 - 2011, program a carui valoare se ridica la 13,4 milioane euro, din care 9,6 milioane euro vor proveni din fonduri europene, a informat joi MADR.

#milioane, #euro, #consum, #scoli, #fructe , #Ministerul Agriculturii