Agricultorii primesc de la minister maxim 74 de euro/ha

Joi, 17 Martie 2011, ora 15:31
1188 citiri
Agricultorii primesc de la minister maxim 74 de euro/ha

Ministerul Agriculturii va notifica in aceasta saptamana Comisiei Europene (CE) platile nationale complementare (CNDP) la nivelul maxim acceptat de Comisie, de circa 74 euro pe hectar, urmand ca nivelul acestui sprijin sa fie acordat in functie de bugetul ministerului. 

"Sprijinul pe hectar acordat fermierilor nu va fi mai mic ca anul trecut. Referitor la plata pe hectar, banii de la CE vor fi anul acesta in jur de 100 euro pe hectar. Vom notifica la Comisia Europeana CNDP-urile la un nivel maxim acceptat de UE. 

Nivelul acestui sprijin va fi acordat in functie de bugetul ministerului", a declarat joi directorul general al Directiei Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Daniela Giurca.

Aceasta a adaugat ca ministerul va incerca sa solicite in avans sprijinul acordat de Comisia Europeana, de circa 100 de euro pe hectar.

Pentru 2010, fermierii au obtinut schema de plata unica pe suprafata (SAPS) de circa 130 euro pe hectar (80,36 euro din fonduri UE si 50,46 euro la hectar de la bugetul de stat).

In ceea ce priveste sprijinul pentru motorina, ministerul a facut deja demersurile necesare, sustine Giurca.

"Asteptam doar avizul Comisiei Europene sa dam un sprijin celor care au facut cerere prealabila pentru motorina de anul acesta ca pentru 50% din cantitatea ceruta pe acest an sa dam doi lei pe litrul de motorina celor care au cerut.

Daca se aproba va fi un sprijin important care, din calculele nostre, acopera aceasta crestere intr-o anumita proportie", a spus reprezentantul ministerului Agriculturii, care a mentionat ca "nu se poate promite nimic in acest sens".

Giurca a mentionat ca nu se poate acorda mai mult de 15.000 euro pentru un beneficiar.

"Din calculele noastre, aproximativ 1.000-1.100 de beneficiari nu vor primi sprijin pentru toata cantitatea. Se plafoneaza la 15.000 euro. Eu cred ca acest sprijin, daca va fi acceptat, va veni in intampinarea acestor cresteri de preturi", a mai spus Giurca.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii a mai spus ca vor fi subventionate si dobanzile la credite. "Din socotelile noastre ar reprezenta 5-10% din dobanda platita pe an la banca. Eu cred ca este o masura care se aplica orizontal si este pentru toti fermierii. Nu este o suma mare, dar vine sa atenueze diferenta de dobanda si vine sa atraga bancile si fac o presiune totusi pe banci sa scada dobanda pentru agricultori", a mai spus reprezentantul ministerului Agriculturii.

#agricultori, #impozitati, #subventii, #valeriu tabara, #fermieri, #ajutor , #Ministerul Agriculturii