Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Apicultura - Suport financiar din partea Bancii Mondiale

Apicultura - Suport financiar din partea Bancii Mondiale
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a aprobat recent finantarea unui program (grant) de cercetare aplicativa si extensie, menit sa contribuie la relansarea Apiculturii, in perspectiva cresterii aportului agricul Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a aprobat recent finantarea unui program (grant) de cercetare aplicativa si extensie, menit sa contribuie la relansarea Apiculturii, in perspectiva cresterii aportului agriculturii in economia nationala.

Proiectul, "Realizarea unor module optimizate de exploatare apicola la fermierii particulari mici si mijlocii", beneficiaza de un suport financiar de 100.000 USD din partea Bancii Mondiale, fiind aprobat in cadrul Schemei Competitive de Granturi pentru cercetare aplicativa si extensie (SCG), iar finantarea se face pe baza Ordonantei 63 privind finantarea Proiectului pentru sprijinirea serviciilor din Agricultura, semnat la Bucuresti anul trecut.
Proiectul a fost supus si sustinut pentru aprobare de Adrian Siceanu, cercetator stiintific al Institutului de Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura din cadrul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, si realizat impreuna cu o serie de institutii.
Acesta prezinta o serie de factori care fac in prezent apicultura romaneasca nerentabila.
Unul dintre motive il constituie aparitia prea multor intermediari intre apicultori si beneficiari externi sau interni, ca urmare a mentinerii vechii structuri economice centralizate a comercializarii mierii.
In prezent, in paralel cu functionarea Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) exista zeci de firme intermediare care cumpara mierea apicultorilor la preturi foarte mici si o revand la intern sau extern cu profituri considerabile.
De aceea ACA si-a propus organizarea unor centre zonale pentru achizitionarea, controlul de calitate, conditionarea, ambalarea si marketingul mierii.
Aceste centre ar urma sa intre in relatie directa cu beneficiarii externi si interni, apicultorii suportand doar costul procesarii si o suma de bani pentru dezvoltare, stabilita de comun acord, suma care sa fie investita pentru dezvoltare tot in interesul apiculturii romanesti la sistemul de organizare a asociatiilor producatorilor agricoli din Comunitatea Europeana.
Insa pentru realizarea acestui obiectiv sunt necesare unele modificari aduse la statutul ACA, care sa permita descentralizarea. Propunerea era programata a se face pe data de 24 aprilie 2001, la Congresul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1965 ori