Sfecla de Zahar - Redresarea culturii de sfecla de zahar necesita sute de miliarde de lei anual

Joi, 05 Septembrie 2002, ora 00:00
1027 citiri

Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) estimeaza pentru anul acesta o productie interna de circa 140.000 de tone de zahar, cantitate de doua ori mai mare decat cea de anul trecut.

Productia interna este totusi deMinisterul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) estimeaza pentru anul acesta o productie interna de circa 140.000 de tone de zahar, cantitate de doua ori mai mare decat cea de anul trecut.

Productia interna este totusi departe de a acoperi consumul anual, care este de circa 500.000 de tone.

Pentru a-i stimula pe cultivatorii de sfecla, MAAP va acorda un avans de 30% pentru ca acestora sa le fie mai usor sa-si infiinteze culturile in aceasta toamna.

"Pentru a beneficia de acest ajutor, producatorii interesati trebuie sa incheie contracte de preinsamantare cu fabricile de zahar.

Dosarele solicitantilor trebuie sa cuprinda date de identificare, dimensiunea suprafetei cultivate si schitele de amplasare a culturii.

Anul acesta, pentru sustinerea culturii de sfecla de zahar, efortul bugetar este de 365 miliarde de lei, din care 250 miliarde de lei reprezinta plati directe, iar 15 miliarde - subventia pentru samanta.

Pentru anul 2003 este programata cultivarea cu sfecla de zahar a unei suprafete de 90.000 de hectare, de pe care se asteapta obtinerea unei cantitati de 250.000-280.000 de tone de zahar. Pentru obtinerea acestor rezultate este necesara efectuarea corecta a lucrarilor in aceasta toamna.