Calea laptelui: Micii producatori de la sate primesc bani sa se asocieze dupa modelul francez

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 07:02
3286 citiri
Calea laptelui: Micii producatori de la sate primesc bani sa se asocieze dupa modelul francez

Ministerul Agriculturii face un demers concret pentru a determina fermierii sa se asocieze: da un ajutor de minimis de 5.000 de euro pentru achizitia de tancuri de racire a laptelui, insa doar pentru asociatiile de producatori. Astfel, vrea sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura: pe de o parte, incearca sa ii determine pe producatori sa se asocieze si, in acelasi timp, sa sprijine sectorul laptelui ce va fi "mancat" de germani din 2015 dupa eliminarea cotelor de lapte.

Dupa eliminarea cotelor de lapte din 2015, se anunta vremuri grele pentru fermierii romani. Intrucat micii fermieri nu au conditii de a pastra in conditii optime laptele pana la vanzare, ei risca sa fie exclusi de pe piata de concurenta din celelalte tari europe. Spre exemplu, vor trebui sa faca fata "invaziei" celorlalti producatori europeni, in conditiile in care chiar autoritatile recunosc faptul ca agricultorii romani nu sunt pregatiti pentru asta.

"In 2015 cand o sa dispara cota de lapte o sa fie un dezastru pentru micii producatori din Romania care o sa dispara de pe piata pentru ca ne invadeaza laptele din Germania. Ei sunt super performanti. Au 10 tone de lapte pe cap de vaca, romanul are maxim 3 tone de lapte pe cap de vaca si nu va avea niciodata performanta neamtului ca pret", a declarat pentru Business24 secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

In incercarea de a ajuta micii producatori sa ajunga pe piata cu laptele lor, autoritatile au pus la punct un proiect care vizeaza acordarea unui ajutor de minimis in valoare de 5.000 de euro.

Cum au facut francezii?

Ministerul Agriculturii incerca, astfel, reteta franceza de succes in conditiile in care, in prezent, fermierii francezi vand laptele mai ieftin decat romanii. In magazinele franceze, laptele costa 2,6 lei. In Romania, o cutie de lapte poate costa chiar si mai mult de 3,5 lei. Cheia succesului in Franta a stat in asocierea fermierilor ceea ce le-a dat o putere mai mare atunci cand negociau pretul de vanzare catre comercianti.

Aceasta asociere si subventiile mai mari pe care pe primesc francezii, de 290 de euro la hectar fata de 119 cat a primit un fermier roman, face ca toata industria laptelui sa fie automatizata: animalele au cipuri, nu merg la pascut, iar un tractor le aduce de mancare.

Legea romanilor: asociere si apoi bani de tancuri de racire

Potrivit legii aprobate miercuri de Executiv, in vederea achizitionarii de tancuri noi de racire a laptelui, se acorda ajutoare de minimis producatorilor agricoli, crescatori de animale care detin pana la 5 capete vaci de lapte si sunt organizati in acest scop intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul unei comune.

Cuantumul sprijinului financiar, reprezentand ajutor de minimis care se acorda beneficiarilor, este de maxim 5.000 euro pentru fiecare forma asociativa care a solicitat acest ajutor si cuprinde costurile aferente:

- achizitionarii;

- instalarii tancurilor de racire a laptelui cu o capacitate de maxim 1.000 litri/comuna;

- instruirii necesare pentru utilizarea acestora;

- asigurarea service-ului pentru o perioada de 12 luni de la instalare.

Resursele financiare maxime, necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis reglementata de prezenta hotarare, sunt de 70.878.870 lei (15,9 milioane de euro) si se asigura de la bugetul de stat in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2014.

Un rol importat in aceasta schema il are Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL). Practic, daca asociatia de fermieri nu a gasit un cumparator pentru laptele aflat in tancul de racire, laptele va fi cumparat de APRIL.

"Suntem intr-o piata libera. Colectarea si vanzarea laptelui trebuie sa se bazeze pe reglementarile europene si pe principiul concurentei loiale. In situatia in care pica piata laptelui, sau acele grupuri de fermieri care vor colecta lapte in acele tancuri de racire, nu vor gasi clienti, desi nu cred, atunci membrii APRIL vom prelua acest lapte la pretul negociat, la pretul de piata. Deci, este ca o umbrela, ca o plasa de siguranta pentru aceasta afacere. Pentru fermierii de la sate este o afacere, pentru primari este foarte bine pentru ca ei vor aduce lapte bun, conform. Laptele nu era conform pentru ca nu era capacitatea de stocare la rece", a declarat pentru Business24 Dorin Cojocaru, presedinte APRIL.

Pasii pe care ar trebui sa ii urmeze fermierii pentru a avea acces la tancul de racire

Organizarea in asociatii - Producatorii de lapte de la nivelul unei comune trebuie sa se asocieze pentru a beneficia de ajutorul de minimis. Practic, primarii impreuna cu Directiile Agricole vor discuta cu acele gospodarii in care se gasesc crescatori de animale care detin pana la 5 capete de vaci de lapte si sa se asocieze, sa formeze asociatiile de crescatori.

Solicitarea ajutorului de minimis - Asociatia nou infiintata va depune documentatia pentru a solicita ajutorul de minimis la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), responsabila cu administrarea schemei de ajutor de minimis

Contracte cu comerciantii - Prin asociere si depozitare in conditii mai propice, producatorii vor avea mai multa "forta" atunci cand isi vor negocia pretul de vanzare. Potrivit presedintelui APRIL, in Romania sunt 118 fabrici de lapte, prin urmare cerere exista.

Acord cu APRIL - Asociatia din care fac parte cei mai mari jucatori din domeniu precum: Danone, Covalact, Albalact, Big Panda si altele ar putea prelua, in cazul in care nu se gasesc alti cumparatori laptele pastrat in tancurile de racire.

In prezent, aproximativ 15.000 de gospodarii produc lapte neconform si este nevoie de 3.200 de tancuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industria laptelui, #ajutor minimis agricultura, #ajutor minimis industria laptelui , #Ministerul Agriculturii