Batalia pentru pamant: O tara din Orientul Mijlociu, interesata sa cumpere 2 milioane de hectare de teren in Romania

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 07:02
6188 citiri
Batalia pentru pamant: O tara din Orientul Mijlociu, interesata sa cumpere 2 milioane de hectare de teren in Romania

Liberalizarea pietei funciare din 2014 si anul agricol extrem de bun le-a "amintit" investitorilor romani valoarea terenurilor din tara noastra. Cu doar cateva luni inainte sa se "deschida portile" si pentru straini, se fac ultimele jocurile pe piata: samsarii cauta terenuri ieftine sa le vand scump in 2014, autoritatile lupta pentru controlul institutiilor cheie si strainii cumpara tot ce mai gasesc.

Nu este de mirare ca o ambasada dintr-o tara mica din Orientul Mijlociu a vrut sa cumpere la noi in tara doua milioane de hectare de teren, a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, seful celei mai importante asociatii de producatori din tara.

Romania are obligatia din 2014 sa liberalizeze piata funciara, ceea ce inseamna ca cetatenii altor state pot cumpara terenuri in Romania in aceleasi conditii ca si locuitorii tarii. Teama de a "ne vinde pamantul tarii", dar si siguranta ca fac o afacere profitabila i-a indemnat pe multi investori sa se reorienteze catre agricultura.

Tonul in acest tip de investitii a fost dat de la cel mai inalt nivel, cand fiica cea mare a presedintelui tarii, Ioana Basescu, a anuntat achizitia a 290 de hectare de teren in localitatea Nana din judetul Calarasi. Practic, familia Basescu a platit 4.500 de euro pe hectar intr-una din cele mai bune zone pentru agricultura.

"Exista cerere foarte mare pe piata terenurilor agricole din Romania, foarte multi investitori au venit la mine sa ii ajut sa gaseasca terenurile comasate pe care sa le cumpere", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

"O tara din Orientul Mijlociu a vrut sa cumpere 2 milioane de hectare de teren agricol"

Seful LAPAR a explicat chiar ca o ambasada "dintr-o tara mica din Orientul Mijlociu a cautat la noi in tara sa cumpere 2 milioane de hectare de teren agricol".

"Mi-au cerut mie ajutorul sa le gasesc doua milioane de hectare de teren agricol. Nu pot sa spun ce tara este, insa asta dovedeste cat de cautat este terenul nostru", a completat Baciu.

Potrivit sefului LAPAR, in prezent, pe piata funciara exista tendinta proprietarilor sa renunte la arenda pentru a-si vinde terenurile pentru ca primesc foarte multe cereri.

Totusi, nu toti acesti investitori au de gand sa lucreze terenurile si sa faca profit din agricultura, ci sunt "samsari de terenuri" care cauta sa "marcheze profituri pe termen scurt". Practic, ei cumpara terenuri de la proprietarii romani si le vand la anul mai scump strainilor interesati sa produca alimente la noi in tara si sa le exporte.

Ponta devine baron pe domeniile statului

In toata aceasta perioada de "framantari" pe piata terenurilor, premierul Romaniei vrea sa "puna mana" pe institutia care reglementeaza piata funciara, Agentia Domeniilor Statului (ADS) in administrarea careia se afla in jur de trei milioane de hectare de teren agricol. Dupa ce i-a fost schimbata conducerea, Agentia Domeniilor Statului, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, se va desfiinta pentru a se "transforma" in Autoritatea pentru Reglementare pe piata Funciara, care va trece in autoritatea directa a premierului.

In plus, autoritatile intentioneaza sa schimbe si modul de functionare a institutiei, dandu-i mai multe drepturi pe piata funciara. Practic, Autoritatea devine un fel de "Big Brother" pe piata terenurilor agricole intrucat va fi institutia care va avea ultimul cuvant de spun in orice tranzactie de terenuri. Intr-un proiect de ordonanta de urgenta aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii, noua institutie va fi responsabila cu verificarea fiecarei tranzactii de terenuri din Romania, si va trece de la Ministerul Agriculturii la premierul Romaniei.

"Este o mare aberatie. De ce trebuie o institutie de stat sa intervina intr-o tranzactie comerciala nu inteleg. O sa devin un fel de agentie imobiliara. Daca la ministerul Agriculturii activitatea mai era verifica din cand in cand de Corpul de Control al Premierului, acum au facut legala nelegalitatea", a declarat Laurentiu Baciu, seful celei mai importante asociatii de producatori din Romania.

In timp ce la noi in tara, un hectar de teren costa in medie, 2.000 de euro, in alte tari, cum ar fi Danemarca, Olanda sau Germania un hectar a sarit de 20 de mii de euro. In momentul de fata investitorii straini detin peste 700.000 de hectare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#terenuri Romania, #pret terenuri Romania, #terenuri agricole Romania, #liberalizare piata funciara Romania , #Ministerul Agriculturii