Botanoiu (MADR): Suprafetele agricole distruse de ploi sunt mai mici decat media inregistrata anual in Romania

Duminica, 25 Mai 2014, ora 13:09
1771 citiri
Botanoiu (MADR): Suprafetele agricole distruse de ploi sunt mai mici decat media inregistrata anual in Romania

Ploile torentiale cazute in ultima perioada au distrus culturile agricole insamantate in toamna anului trecut pe o suprafata mai mica decat media anuala inregistrata in Romania din cauza vremii nefavorabile, de circa 80.000- 100.000 hectare, insa evaluarea exacta a pagubelor va fi facuta numai dupa retragerea apelor de pe terenurile agricole afectate, anunta reprezentantii Ministerului Agriculturii.

"Culturile insamantate in toamna arata bine pana in prezent, chiar daca in unele judete precum Mehedinti, Gorj, Olt, Dolj sau Teleorman sunt anumite zone unde culturile, in special orzul, au fost distruse din cauza ploilor abundente, dar nu avem o suprafata care sa ne ingrijoreze. An de an, din cauza inghetului, ploilor sau secetei avem pierderi pe circa 80.000 - 100.000 hectare, insa, din estimarile actuale, suprafetele agricole distruse de precipitatiile din aceasta perioada sunt mai mici decat media inregistrata anual in Romania.

Dupa ce se se va retrage apa de pe terenurile inundate vom putea face evaluari exacte in privinta suprafetelor calamitate", a declarat pentru Agerpres secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

Ministerul va finaliza date despre pagubele produse de grindina

Acesta a subliniat ca, saptamana viitoare, Ministerul Agriculturii va finaliza centralizarea datelor privind serele si solariile distruse din cauza grindinei, dupa care se va stabili valoarea ajutoarelor acordate, printr-o schema de minimis, producatorilor afectati.

In ceea ce priveste culturile agricole de primavara, oficialul MADR a mentionat ca au rasarit pe 85% din suprafata insamantata, pe 10% fiind rasarite partial, iar pe 5% din suprafata culturile agricole nu au rasarit.

"Porumbul a rasarit pe o suprafata de 80% dintr-un total de 2,38 milioane de hectare insamantate in primavara, floarea soarelui pe 96% din 983.987 hectare insamantate cu aceasta cultura, iar la sfecla de zahar avem rasarita 97% dintr-o suprafata de 36.184 hectare. De asemenea, legumele in camp au rasarit 93% din 179.997 hectare si cartofii pe 88%, dintr-o suprafata de 193.233 ha. Daca facem o medie la principalele culturi insamantate in aceasta primavara avem o medie de peste 85%", a adaugat Daniel Botanoiu.

Pentru primavara lui 2014 a fost programata insamantarea unei suprafete de peste 5 milioane de hectare, in special cu porumb (2,6 milioane hectare) si floarea-soarelui (1,32 milioane hectare), dar si cu sfecla de zahar, cartofi, legume in camp, plante medicinale etc.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in toamna lui 2013 au fost insamantate 2,87 de milioane hectare cu culturi agricole, din care cu grau, secara si triticale circa 2,12 milioane hectare, cu orz - 272.688 hectare, orzoaica - 86.646 hectare si rapita - 383.551 hectare.

Conform unui raport al Comisiei Europene (CE) privind productia de cereale din tarile UE in 2014, Romania nu va reusi sa aiba anul acesta o recolta similara celei din 2013 pentru ca productia agricola depinde in mod semnificativ de evolutia vremii din lunile mai si iunie.

Raportul arata ca Romania va avea cea mai mare scadere a productiei cerealiere din Uniunea Europeana, in comparatie cu 2013, de peste 13%, urmata de Spania (-12,8%) si de Danemarca (-2,5%). In schimb, cele mai mari cresteri ale productiei cerealiere le vor avea Italia (13,2%), Polonia (8,6%) si Marea Britanie (6,2%).

Productia de cereale a Uniunii Europene (UE) pentru 2014 este estimata la 301 de milioane de tone, in scadere cu 0,3% fata de anul anterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#madr agricultura, #pagube agricultura , #Ministerul Agriculturii