Cota de zahar a Romaniei negociata cu UE ar putea fi redusa cu 12%

Joi, 22 Februarie 2007, ora 08:33
1508 citiri

Cota de zahar a Romaniei negociata cu Uniunea Europeana ar putea fi redusa cu 12 la suta conform restructurarilor impuse de Comisia Europeana tuturor tarilor membre, ceea ce va reprezinta un dezavantaj pentru Romania care inca produce sub necesar.

"Romania a trimis un raport la Bruxelles in care sustine necesitatea mentinerii cotei actuale, in conditiile in care producem sub necesarul intern. Raportul va fi analizat in aceasta saptamana si speram sa obtinem un raspuns pozitiv", a declarat pentru ROMPRES Vasile Stancu, sef serviciu in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Romania a primit de la UE o cota de aproximativ 109.000 tone de zahar din sfecla si 329.636 tone de zahar brut provenit din import. Aceste cote au fost repartizate la finele anului trecut societatilor producatoare de zahar si izoglucoza printr-un ordin al ministrului Agriculturii, dupa numeroase discutii cu societatile din sector.

"Din cele 33 de fabrici de zahar pe care le detinea Romania inainte de 1989, au ramas doar 19. La ora actuala doar 8 fabrici mai functioneaza, celelalte 11 intrand intr-un fel de conservare tehnica, adica au fost inchise. Practic cele 8 fabrici s-au batut pentru cotele de zahar, doua prelucrand atat sfecla cat si zahar brut, alte doua doar sfecla, iar patru proceseaza numai zahar brut", a spus Stancu.

Desi la nivelul Patronatului Zaharului continua discutiile referitoare la modul cum au fost alocate cotele de MAPDR, reprezentantul ministerului afirma ca este multumit de rezultat si ca poate raspunde la toate acuzatiile care i se aduc in acest sens. "SC Agrana Romania este nemultumita de modul cum au fost alocate cotele desi a obtinut 22 la suta din cota de zahar din sfecla, adica 24.240 tone, si 39 la suta - adica 130.668 tone zahar brut pentru anul de comercializare 2007-2008. Desi sunt nemultumite societatile si-au ridicat totusi licentele de prelucrare", a afirmat seful serviciului de specialitate din MAPDR.

Fabricile s-au "batut" pentru aceasta realocare de cote deoarece, din 2007, o fabrica falimentara de zahar ar putea primi din partea UE o taxa de restructurare de circa 732 euro fiecare tona de zahar din sfecla din cota alocata. Pericolul este insa ca Romania risca astfel sa piarda cantitati importante din cota de zahar primita de la UE, daca acele cote nu vor fi realocate altor producatori de zahar.

Cultura sfeclei de zahar este la ora actuala extrem de atractiva mai ales in zonele unde exista conditii climaterice favorabile pentru a produce la costuri minime, adica in Moldova, nord-vestul si centrul tarii sau cat mai aproape de o fabrica de procesare datorita cheltuielilor ridicate de transport.

"Sfecla se afla si printre culturile in care costurile sunt acoperite din subventii intr-o proportie ridicata - peste 22, 4 la suta - fata de restul culturilor care au pondere de pana la 10 la suta. Doar costurile pentru tutun si canepa sunt sustinute cu subventii in proportie mai mare decat sfecla, cu 13,7 la suta, respectiv 42,6 la suta", a precizat Vasile Stancu.

Costurile pentru infiintarea unui ha de sfecla se ridica la 34 milioane lei vechi /ha, fabricile care au incheiat contracte cu cultivatorii alocand gratuit samanta. Platile directe de la UE pentru aceasta cultura se ridica la 50 euro/ha, la care se adauga 312 euro/ha plata complementara din bugetul national. De asemenea, este posibil sa se mai aloce inca o suma de 60 euro/ha pentru atingerea nivelului de sprijin din 2006 si un ajutor de stat de 50 RON/tona pe productia marfa. Reprezentantul MAPDR a afirmat ca Bruxelles-ul a fost notificat pentru aprobarea acestui ajutor de stat. "In total sprijinul pentru cultivatori ajunge la 460 de euro/tona, in 2007, cu 10 la suta mai mare decat cel din 2006. Din pacate desi ar exista posibilitatea cresterii suprafetei cultivate cu sfecla si atractivitate pentru cultivatori, acest fapt nu este posibil pentru ca din 2007 se plateste o penalizare pentru fiecare tona de zahar obtinuta peste cota, adica 500 euro/tona.

Anul trecut, Romania a cultivat 39.900 ha cu sfecla de zahar, de pe care a obtinut o productie de 1,126 milioane tone sfecla, cu o medie de 28,2 tone/ha. De pe aceasta suprafata s-a obtinut 120.000 de tone de zahar, peste cota alocata, adica 3 tone de zahar la ha, de trei ori mai putin decat productivitatea obtinuta in tarile UE, unde media ajunge la 8 tone zahar/ha sau chiar la 10 tone zahar/ha in Franta. Potrivit reprezentantului MAPDR, in 2007 suprafata cultivata nu trebuie sa depaseasca 40.000 de ha datorita penalizarilor pe tona de zahar.

Cultura sfeclei de zahar are o traditie in Romania inca din anul 1832. Inainte de 1989, de pe suprafetele cultivate - 240.000 ha - se obtinea o productie de sfecla de aproape sapte milioane de tone, care reusea sa asigure consumul intern de zahar de 450.000-500.000 tone, existand si disponibilitati de export. Suprafetele cultivate cu sfecla de zahar au scazut de 10 ori in perioada 1991-2004, de la 201.000 hectare in 1991, la doar 18.000 hectare in 2004. Din 2005, a inceput, insa, o revigorare a acestei culturi, cu toate ca pentru asigurarea consumului se apeleaza la cantitati importante de zahar din import.

In 2006, Romania a importat 553.800 tone zahar, in valoare de 160 milioane euro, mai mult decat in 2005 cand acestea au fost de 540.400 tone (112,4 milioane euro).

Bloombiz
(Sursa: Rompres)