Daniel Constantin: Ministerul Agriculturii incearca sa creeze conditii pentru ca agricultorii sa-si irige culturile

Sambata, 18 Mai 2013, ora 11:20
1478 citiri
Daniel Constantin: Ministerul Agriculturii incearca sa creeze conditii pentru ca agricultorii sa-si irige culturile
Foto: jurnalul.ro

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, sustine Ministerul Agriculturii este pregatit si incearca sa creeze conditii mult mai bune pentru ca agricultorii sa isi irige culturile iar costurile sa fie mai mici prin aducerea apei mai aproape de culturile pe care le au.

El a tras si un semnal de alarma cu privire la necesitatea asocierii agricultorilor in vederea reducerii costurilor cu irigatiile, iar productia obtinuta sa fie vizibil mai mare.

Daniel Constantin s-a aflat, vineri, in judetele Ialomita si Calarasi, pentru a vizita mai multe statii de pompare si de punere sub presiune, dar si canalul de irigatii din amenajarea Pietroiu - Stefan cel Mare, alimentat cu apa din Bratul Borcea.

Amenajarea Petroiu-Stefan cel Mare vizitata de ministru are o suprafata de 54.103 hectare, din care 21.800 de hectare in judetul Calarasi, fiind alimentata de SPA Pietroiu din apele bratului Borcea, statie ce are in componenta noua agregate de pompare, din care functioneaza doar doua.

Ministrul a vazut sala pompelor si a aflat cu aceasta ocazie ca agregatele de pompare din respectiva statie, cu care se lucreaza la ora actuala, exista din anul 1969, fiind depasite fizic si moral.

"Incercam sa gasim surse de finantare si sa convingem Comisia Europeana, pentru ca aparatura este depasita ca durata de viata. Noi, practic, tragem de ele, facem toate eforturile ca sa functioneze. Pentru a reabilita statiile de pompare viabile din punct de vedere economic, la nivel national, din ceea ce au solicitat fermierii, am avea nevoie de un miliard de euro pentru a deservi, astfel, peste 800.000 de hectare. Avem propuneri pentru fiecare amenajare in parte. Daca ar iriga toti fermierii, costurile generale ar fi diminuate substantial. Dincolo de dorinta si nevoia noastra de a investi in infrastructura de baza, este nevoie si de un angajament al celor care sunt in amenajarile de irigatii, de a utiliza aceste sisteme. Nu vom face o chestiune generalizata la nivel national. Si atunci discutam numai cu fermierii care sunt constituiti in organizatii, in federatii in special, pentru a putea stabili taxe pe fiecare amenajare in parte", a explicat ministrul.

De asemenea, acesta a afirmat ca se poarta discutii cu toti agricultorii din amenajarile de irigatii sa se uneasca si sa-si irige culturile, costurile urmand sa fie, astfel, mult mai mici.

In acest context, presedintele Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigat, Viorel Nica, a declarat ca pe cele 57.000 de hectare din cadrul sistemului Petroiu - Stefan cel Mare exista o federatie prin intermediul careia se doreste modernizarea tuturor statiilor de pompare si de punere sub presiune, cu fonduri atat din cotizatii, cat si cu sprijinul ministerului, sperandu-se ca din toamna acestui an sa se inceapa modernizarea lor.

Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat si prefectii judetelor Ialomita si Calarasi, Constantin Atanasiu si George Iacob, conducerile Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), reprezentanti ai Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigat, producatori agricoli, dar si parlamentarii Valeriu Steriu si Liviu Tomoiaga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#irigatii culturi agricole, #sustinere minister irigatii, #Daniel Constantin irigatii , #Ministerul Agriculturii