De ce sunt alimentele romanesti excesiv de scumpe?

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 13:02
1438 citiri
De ce sunt alimentele romanesti excesiv de scumpe?

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a declarat miercuri, la deschiderea expozitiei INDAGRA, ca produsele agroalimentare romanesti sunt excesiv de scumpe pentru ce inseamna oferta si ca "exista foarte multe lucruri de facut, dincolo de ce inseamna sursele financiare", informeaza NewsIn.

"In opinia mea, produsele agroalimentare romanesti sunt excesiv de scumpe dupa ceea ce inseamna oferta. Si acest lucru este datorita acelor extrem de intortocheate cai care pornesc de la producatorul de materie prima pana la produsul final pe raft.

Probabil ca vom avea extrem de mult de lucrat si de facut ca sa ajungem intr-un sistem de normalitate, acolo unde nu se distorsioneaza preturile, acolo unde producatorul agricol, chiar daca este finantat, trebuia sa ajute la o capitalizare, la o putere de a participa la o competitie reala, la una neartificiata de subventii sau de un anumit tip de protectie care nu mai poate fi facuta.

Dar ceea ce avem construit de foarte multi ani este un sistem care artificializeaza aceasta relatie", a spus Valeriu Tabara.

Potrivit ministrului, rezolvarea acestor chestiuni nu se face doar de catre administratia centrala sau locala, de Ministerul Agriculturii, directia agricola ori de celelalte institutii.

"Problema eliminarii elementului speculativ in sectorul agroalimentar romanesc vine si din partea partenerilor nostri. Si este in favoarea lor. Deschiderea si intrarea intr-un sistem deschis de fiscalitate ne este favorabil noua, pentru ca vine si ne protejeaza.

Avem acum producatori care au acumulat asta vara grau si asa mai departe carora le este greu sa iasa in piata pentru ca uneori lipsesc probabil documentele de provenienta ale acelor acumulari de grau. Dar este o problema care ne apartine noua tuturor. Si acest lucru va trebui sa il rezolvam daca vreti sa intram intr-o normalitate.

Pentru ca, stimati colegi, nu o sa putem baga la nesfarsit mana in buzunarul fiecarui cetatean al Romaniei sa copletam fara ca apoi sa nu putem echilibra aceste relatii", a adaugat Valeriu Tabara.

Ministrul a precizat totodata ca Romania trebuie sa devina o tara producatoare de produse agroalimentare emergente atat pentru pietele europene, nu doar pe piata interna.

"Pe piata modiala, problema calitatii si a reducerii costurilor productiei agricole si a usurarii sau eliminarii costurilor suplimentare pe fermier este un obiectiv esential pe care vor trebui sa il aiba tarile la nivel european, dar trebuie sa il avem si noi", a mai spus Valeriu Tabara.

De asemenea, in opinia ministrului Agriculturii, Romania nu trebuie sa se limiteze la ce inseamna necesarul de productie pentru consumul propiu, pentru ca acesta "este unul dintre cele mai paguboase concepte pentru evolutia agriculturii romanesti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#agroalimentare, #consum, #produsele, #scumpe, #tabara , #Ministerul Agriculturii