Dumitru: MADR, prudent in autorizarea OMG-urilor

Marti, 09 Martie 2010, ora 12:17
1228 citiri
Dumitru: MADR, prudent in autorizarea OMG-urilor

Ministerul Agriculturii este "prudent" fata de autorizarea cultivarii oranismelor modificate genetic (OMG), a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ministrul Mihail Dumitru, precizand ca avizarile favorabile se vor emite doar pe baza unor "evaluari stiintifice solide" si a demonstrarii unor avantaje economice certe.

"Ministerul Agriculturii are o atitudine prudenta in procesul decizional de autorizare a cultivarii OMG.

In baza unei evaluari stiintifice solide si bine fundamentate, emise de EFSA, care demonstreaza lipsa riscului pentru sanatatea umana, animala si mediu si daca, in urma unor analize economice, se demonstreaza existenta unui avantaj economic important pentru agricultura si economia romaneasca, ministerul va aviza favorabil un dosar de autorizare a cultivarii unui OMG. Insa, decizia se stabileste consensual, la nivelul guvernului Romaniei.

Ministerul este doar una dintre autoritatile avizatoare intr-un astfel de dosar", a declarat ministrul.

Ministrul a mai spus ca in actualul sistem de autorizare a cultivarii si importului organismelor modificate genetic in UE decizia este luata de Consiliu sau de Comisia Europeana, in baza avizului stiintific al EFSA - Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor, insa a amintit de o declaratie recenta a comisarului european pentru Sanatate si Politica Consumatorilor, John Dalli, conform careia CE va avansa in cursul verii acestui an o propunere de modificare a sistemului, care vizeaza cresterea subsidiaritatii.

"Este vorba despre transferarea deciziei de autorizare a cultivarii de la nivel comunitar la nivelul statelor membre, dar nu si a importului si procesarii", a explicat Dumitru.

"Atat sistemul actual, dar si unul in care decizia ar fi transferata de la nivel comunitar la nivel national se bazeaza pe decizia politica luata in baza avizului stiintific al autoritatii competente (EFSA) privind evaluarea riscului prezentat de OMG-uri pentru sanatatea umana, animala si mediu inconjurator", a mai declarat ministrul Agriculturii.

Comisia Europeana (CE) a autorizat, la inceputul lunii martie, cultivarea in Uniunea Europeana a unui soi de cartof si importul a trei tipuri de porumb, toate din categoria organismelor modificate genetic (OMG), respectiv a soiului de cartof Amflora, dezvoltat de concernul german BASF si a trei tipuri de porumb modificat genetic, produse de grupul american Monsanto.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dumitru, #genetic, #madr, #modificat, #organism , #Ministerul Agriculturii