Fermierii economisesc 1,16 lei la litru, prin reducerea accizei

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 13:35
960 citiri
Fermierii economisesc 1,16 lei la litru, prin reducerea accizei

Ministrul Agriculturii Mihail Dumitru spune ca, in urma deciziei Guvernului de a reduce acciza la motorina utilizata in agricultura, un fermier economiseste 1,16 lei la fiecare litru, iar pretul motorinei reprezinta intre 19 ?i 30% din costul total al productiei, precizeaza NewsIn.

Ministrul a mai declarat ca reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura reprezinta un ajutor de stat acceptat de UE.

El a precizat ca Executivul a?teapta acum aprobarea Comisiei Europene, dar ca este vorba doar de o "formalitate".

Acciza la motorina utilizata in agricultura a fost redusa la 21 de euro/1000 de litri, potrivit unui act normativ aprobat in ?edinta de miercuri a Executivului, agricultorii urmand sa beneficieze de aceasta facilitate, potrivit proiectului de act normativ, pana la 31 decembrie 2012. 

Potrivit actului normativ elaborat de Ministerul Agriculturii, fermierii vor beneficia, in anii 2010-2012, de o acciza de 21 euro/1000 litri pentru motorina utilizata in agricultura, fata de acciza standard de 293 euro/1000 litri.

Diferenta dintre acciza standard si cea redusa se ramburseaza sub forma unui ajutor de stat.

Ajutorul se da pentru o cantitate totala anuala de aproximativ 700 de milioane de litri de motorina.

Producatorii agricoli au cerut in repetate randuri reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, motivand ca fermierii romani trebuie sa se bucure de aceleasi facilitati ca si ceilalti din UE.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#acciza, #dumitru, #economii, #motorina , #Ministerul Agriculturii