Fermierii vor putea accesa credite de investitii de 25.000 de euro dintr-un fond al MADR

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 16:32
1666 citiri
Fermierii vor putea accesa credite de investitii de 25.000 de euro dintr-un fond al MADR

Ministerului Agriculturii va infiinta un fond pentru acordarea de microcredite in agricultura, din care fermierii vor putea primi pana la 75.000 euro pentru cofinantarea fermelor de familie si cel mult 25.000 euro pentru investitii care nu sunt eligibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

"Fondul se constituie din prevederile bugetare ale Ministerului Agriculturii, din sumele existente la dispozitia minister provenite din sumele rambursate de institutiile de credit si din sumele disponibilizate ca urmare a restituirii imprumuturilor acordate Fondurilor de Garantare pentru emiterea scrisorilor de garantiei in favoarea APDRP", se arata in textul unei ordonante de Urgenta aprobate miercuri de Guvern.

Pentru acordarea de microcredite de investitii in domeniul agricol, neeligibile pentru finantarea din Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) sau obiective de investitii situate sub nivelul minim de finantare din PNDR, suma maxima este de pana la 15.000 de euro pentru un beneficiar.

Vor primi pana la 75.000 de euro credite pentru asigurarea cofinantarii unor proiecte de investitii in domeniul agricol cu o valoare eligibila de pana la 125 000 Euro si fermele de familie care beneficiaza de sprijin prin PNDR.

Totodata, fermierii vor primi microcredite de maxim 25.000 de euro pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea productiei agricole.

Fondul va fi "accesat si derulat" de catre institutii financiare bancare si nebancare.

Termenul maxim de restituire a creditelor este de 10 ani, iar perioada de gratie acordata de institutiile pentru beneficiarii de microcredite credite este cuprinsa intre unu si trei ani, in functie de specificul proiectului de investitii.

Anual, prin ordin al ministrului Agriculturii, se stabilesc tipurile de investitii care pot beneficia de microcredite, precum si plafonul maximum de microcreditare finantat. Termenele de rambursare a microcreditelor si de plata a dobanzilor aferente acestora se stabilesc prin negociere intre beneficiarii microcreditului si institutia selectata.

Microcreditele acordate pot fi garantate de fondurile de garantare si/sau de catre imprumutat prin garantii reale pe animale, masini si utilaje agricole, ipoteca asupra cladirilor si terenurilor agricole, plantatiilor sau orice alte garantii agreate de institutiile de credit.

#fod microcreditare MADR, #credite fermieri Romania, #credite fermieri , #Ministerul Agriculturii