Guvernul vrea sa redirectioneze fondurile alocate pentru Dezvoltarea Rurala

Luni, 30 Mai 2011, ora 16:34
1216 citiri
Guvernul vrea sa redirectioneze fondurile alocate pentru Dezvoltarea Rurala

Valeriu Tabara, Ministrul Agriculturii, a informat conducerea PDL referitor la intentia Guvernului de a redirectiona o parte a fondurilor europene pentru agricultura pe programele in care gradul de absorbtie si numarul de proiecte este mai mare, conform NewsIn.

Prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a relatat ca Tabara a obtinut acceptul Comisiei Europene pentru ca fondurile alocate unor masuri din Planul National de Dezvoltare Rurala care nu au fost foarte accesate sa fie directionate pe acele masuri unde solicitarile au fost mai numeroase. "Se suplimenteaza fonduri, cu 600 de milioane de euro, pentru unele masuri care au mers foarte bine: infiintarea de ferme, de unitati de procesare, serviciile neagricole din mediul rural si turismul rural. Estimam ca pe cele 5.200 de proiecte sa fie create circa 30.000 de locuri de munca", a declarat Flutur.

De asemenea, ministerul de resort intentioneaza sa initieze alte doua masuri. Prima se deschide in iulie si va avea ca beneficiari satele afectate de inundatii in 2010. Astfel se aloca peste 150 de milioane de euro pentru refacerea drumurilor distruse, iar o comunitate locala poate sa acceseze fonduri de pana la 1,5 milioane de euro. In septembrie, va fi initiat programul prin care se vor putea folosi 62 milioane de euro pentru colectarea torentilor in zonele cu terenuri accidentate.

Pe Planul National de Dezvoltare Rurala sunt in jur de 60.000 de proiecte depuse, dintre care selectate 31.000, iar procentajul platilor efectuate deja este de 21%. Cuantumul total al Planului este de 1,6 miliarde de euro. Flutur a aratat ca una dintre cele mai accesate sectiuni este masura de modernizare a satului romanesc, cu proiecte de 3.600 kilometri de drumuri modernizate, 2.700 kilometri de apa, 4.000 kilometri de canalizare, 234 camine culturale, 187 gradinite. 

#dezvoltare rurala, #valeriu tabara, #ministerul agriculturii, #fonduri europene , #Ministerul Agriculturii