Irimescu: MADR conditioneaza intrarea bancilor pe plati directe de finantarea dezvoltarii rurale

Joi, 13 Iunie 2013, ora 14:22
1316 citiri
Irimescu: MADR conditioneaza intrarea bancilor pe plati directe de finantarea dezvoltarii rurale

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a declarat, joi, ca a conditionat intrarea bancilor pe partea de plati directe, unde nu exista riscuri, de acordarea de credite beneficiarilor de proiecte pe dezvoltare rurala.

In urma unei discutii cu reprezentantii bancilor, acesta le-a atras atentia asupra faptului ca sectorul agricol din Romania nu este de neglijat, in conditiile in care 15 miliarde de lei au fost transferati in agricultura, prin intermediul MADR.

"Pana acum, bancile nu s-au aplecat asupra agriculturii. Eu am chemat la minister toate bancile si le-am spus ca nu pot sa nu ia in serios ministerul, daca tin cont de faptul ca, din 2007 si pana in prezent, prin MADR, s-au transferat in agricultura si in mediul rural nu mai putin de 6 miliarde de lei din bugetul national si noua miliarde de lei fonduri europene. Deci, 15 miliarde.

Sunt sume care nu pot fi neglijate de banci si sper eu ca de data asta sa atragem bancile langa noi. Mai mult, am avut o discutie cu bancile si am conditionat intrarea lor pe partea de plati directe, unde nu exista riscuri, de acordarea de credite pentru beneficiarii pe dezvoltare rurala. Probabil ca vor fi doar maximum 5-6 banci care pot sa vina si cu o dobanda redusa", a explicat reprezentantul MADR.

Irimescu a subliniat ca o cauza complexa care a dus la o absorbtie redusa a fondurilor europene a reprezentat-o dificultatea asigurarii cofinantarii de catre beneficiarii programului.

Secretarul de stat in MADR a declarat ca anul trecut au fost anulate proiecte in valoare de 300 de milioane de euro, pentru ca beneficiarii nu au avut bani de cofinantare.

"Ei aveau contractul facut de trei ani, dar nu aveau nici macar o plata efectuata. Mai este un factor psihologic. Cine incepe un proiect in perioada de criza, deja isi pune intrebarea daca duce proiectul la bun sfarsit, efectueaza vreo plata sau renunta din prima zi", a subliniat el.

Irimescu a dat ca exemplu faptul ca Romania a avut pe SAPARD o conditie introdusa in acordul multianual de finantare ca timp de cinci ani de la terminarea investitiei beneficiarul sa aiba profit si sa nu inregistreze datorii.

In incheiere, acesta a afirmat ca, in principiu, MADR nu va avea probleme in a absorbi fonduri europene in urmatoarea perioada de programare, cu conditia luarii unor masuri, precum reducerea birocratiei, orientarea catre acele masuri cu cele mai mari sanse de a dezvolta mediul rural si a obtine valoarea adaugata cea mai mare, dar si modificarea comportamentului functionarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiecte dezvoltare rurala, #acordul multianual de finantare, #credite bancare , #Ministerul Agriculturii