MAPDR: Platim 150 de milioane de euro pentru agromediu

Luni, 18 Mai 2009, ora 16:39
1849 citiri
MAPDR: Platim 150 de milioane de euro pentru agromediu

Ministerul Agriculturii anunta ca va reusi sa finalizeze acordarea a circa 150 mil de euro pentru platile din cadrul masurii de agromediu din PNDR pana la 30 iunie, data limita in care ajutoarele pot fi atribuite fara a primi penalitati de intarziere din parte CE, a spus Mihai Constantinescu.

Astfel, consilierul in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Mihai Constantinescu, a explicat ca peste 200.000 de fermieri vor primi pana la 182 de euro pe hectar pentru pajistile utilizate, plati aferente anului 2008.

"Pentru anul 2008, vom plati peste 200.000 de fermieri care au depus cereri pentru o suprafata de un milion de hectare de pajiste.

Estimam ca vom efectua plati in valoare de 150 milioane de euro. ", a spus Constantinescu. Conform consilierului din cadrul Ministerului Agriculturii, acest sprijin este destinat comunelor din tara unde, din totalul suprafetei agricole, pajistea reprezinta mai mult de 50%.

Astfel, majoritatea fermierilor care vor primi sprijin sunt din zona muntilor Carpati, din zonele Subcarpatilor si din cea mai mare parte a Transilvaniei.

Constantinescu a adaugat ca sprijinul acordat poate fi diminuat, daca fermierii nu respecta anumite conditii, printre care neutilizarea inputurilor chimicale (fertilizanti si pesticide), limita maxima de 1 UMV (unitate vita mare) pe hectar, precum si intarzierea primei cose la fanete pana la data de 1 iulie.

Astfel, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura verifica respectarea acestor conditii, putand aplica penalitati la acordarea subventiei sau chiar excluderea fermierilor de la plata in conditiile nerespectarii cerintelor.

Acesta a explicat ca MAPDR se astepta la cresterea numarului fermierilor care solicita sprijin in cadrul masurii de agromediu. Ministerul lucreaza, in prezent, la popularizarea masurii si modificarea Ghidului de agromediu.

"Ne asteptam ca atat numarul fermierilor cat si suprafata angajata sa creasca odata cu popularizarea masurii, pentru ca in 2008 a fost foarte putin timp pentru a explica oamenilor despre ce e vorba.

Ministerul lucreaza in prezent si la o adaptare a exprimarii Ghidului masurii de agromediu pentru a fi accesibil tuturor fermierilor, a carei forma finala o vom avea in circa o luna de zile", a mai spus Constantinescu.

El a mai adaugat ca, in cateva luni, MAPDR va lansa o masura de consultanta in cadrul PNDR-ului pentru masura de agromediu, cu scopul de a ajuta micii fermieri.

Astfel, se vor creea retele de consultanti prin care fermierii vor avea acces la informare si vor arata Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura ca au respectat cerintele pentru acordarea subventiilor.

Prin masura de agromediu din cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), Romania poate acorda in perioada 2007-2013 circa un miliard de euro. 

#agromediu, #mapdr, #milioane, #plati , #Ministerul Agriculturii