Ministerul Agriculturii: Cartofii de pe piata interna, buni pentru consum. Sunt verificati de patru ori

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 15:39
1906 citiri
Ministerul Agriculturii: Cartofii de pe piata interna, buni pentru consum. Sunt verificati de patru ori

Toti cartofii care intra pe piata din Romania pe filiera fiscalizata, fie ca sunt din import sau din productie interna, sunt controlati de patru ori si nu prezinta niciun risc pentru sanatatea consumatorilor, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu.

"Toti cartofii care intra fiscalizat pe piata sunt controlati de patru ori, fie ca vin din import fie ca sunt din productia interna. Sunt anumite cantitati de cartofi care intra pe diferite canale, cum ar fi in portbagajul masinii, insa si acestea sunt controlate in pietele agroalimentare, iar in cazul in care apare o suspiciune se activeaza sistemul rapid de alerta. Din informatiile pe care le avem nu a existat pana in prezent nicio alerta pe cartofi", a spus Botanoiu.

Cartofii, supusi unui numar de cel putin patru controale

Potrivit sursei citate, cartofii sunt supusi unui numar de cel putin patru controale efectuate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Directia de Inspectii si Control din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Compartimentele de inspectii din unitatile fitosanitare, precum si de Administratia pietelor.

"Controalele pe cartofi sunt realizate in camp, in centrele de depozitare dar si in pietele agroalimentare si vizeaza rezidurile de pesticide, etichetare, provenienta. In cazul in care sunt depistate neconformitati se declanseaza sistemul rapid de alerta si informatiile devin publice. In programul de monitorizare au fost prelevate probe de la cartofi proveniti din mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv din Polonia, iar rezultatele analizelor realizate in laboratoarele de specialitate au aratat ca probele sunt conforme", a subliniat Botanoiu.

Acesta a explicat ca, in ceea ce priveste continutul de nitrati si nitriti, acesta provine din ingrasamintele aplicate culturii, dar se regaseste mai mult in frunze si tulpini decat in tuberculi, unde s-a incadrat in limitele admise.

De asemenea, specialistii ANSVSA afirma ca in Uniunea Europeana nu exista nicio reglementare in privinta comercializarii doar a unei anumite dimensiuni a cartofilor, confirmand si faptul ca nu au existat niciodata in sistem alerte pentru cartofi.

Potrivit datelor MADR, de la inceputul anului si pana in prezent, din punct de vedere fitosanitar, au fost efectuate 400 de inspectii, respectiv pe reziduurile de pesticide, atat in timpul perioadei de vegetatie cat si la recoltare si alte 497 de controale in spatiile de depozitare si de comercializare. In pietele agroalimentare au fost realizate de la inceputul anului 6.559 de controale.

In opinia directorului stiintific de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de zahar Brasov, Victor Donescu, o cultura normala de cartof va produce la recoltare tuberculi de diferite dimensiuni, in proportii variabile in functie de soiul cultivat si de tehnologia aplicata.

"In conditiile anului 2014, datorita nivelului ridicat de precipitatii, tuberculii de cartof pot sa creasca la dimensiuni mai mari, chiar la nivelul normal de fertilizare recomandat de tehnologiile de cultivare. Tuberculii mari si foarte mari vor avea un continut mai ridicat de apa, deci un continut mai redus de substanta uscata, cu efect asupra calitatilor culinare si tehnologice specifice soiului cultivat", afirma specialistul institutului.

Cartoful, clasificat in grupa cu continut foarte redus de nitrati

In standardul de reglementare UE privind continutul de nitrati in legume, cartoful este clasificat in grupa cu continut foarte redus de nitrati (<200 mg/kg substanta proaspata).

La inceputul acestei saptamani, Federatia Nationala Cartoful din Romania avertiza ca unul dintre cele mai folosite alimente din lume, care este foarte des inclus si in meniurile romanilor, ar trebui cumparat cu mai multa atentie intrucat cartofii din import cu diametrul mai mare de 8 centimetri care sunt la vanzare sunt plini de nitriti si nitrati. Este vorba de circa 20% din cartofii care se cumpara si se consuma in Romania, mai ales cei importati din Polonia, Germania, Olanda, Franta si Belgia, si care sunt folositi in strainatate exclusiv pentru hrana animalelor.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, in 2013, productia totala de cartofi s-a ridicat la 2,821 milioane de tone, in crestere cu peste 14 procente fata de anul precedent cand s-a cifrat la 2,4 milioane de tone. Consumul intern este estimat la doua milioane de tone, dar la care se mai adauga inca 500.000 de tone pentru samanta, procesare si furaje. In Romania, zonele cu traditie in cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Brasov, Suceava si Sibiu.

Romanii consuma anual, in medie, 90 de kg/cartofi pe locuitor, situandu-se in Uniunea Europeana pe locul 4, dupa Portugalia cu 126,9 kg/locuitor/an, Irlanda - 118,7 kg/locuitor/an si Marea Britanie cu 112,4 kg/locuitor/an, insa in ultimii ani pe piata locala s-a inregistrat o scadere a consumului pe cap de locuitor.

Datele statistice ale MADR arata ca Romania a importat anul trecut 137.126 tone de cartofi, iar in 2014 doar 9.303 tone.

#continut itrati legume, #producatori cartofi Romania, #import cartofi Romania, #controale cartofi , #Ministerul Agriculturii