Ministrul Agriculturii, despre anul agricol: Cultura de rapita, cea mai afectata

Luni, 20 Februarie 2012, ora 13:05
1803 citiri
Ministrul Agriculturii, despre anul agricol: Cultura de rapita, cea mai afectata

Ministrul Agriculturii si Devoltarii Rurale, Stelian Fuia, a vorbit despre efectele ninsorii si gerului asupra culturilor, riscul de inundatii, preturile cerealelor si refacerea sistemelor de irigatii din tara noastra.

Noul ministru e de parere ca cea mai afectata cultura va fi cea de rapita, dar vor avea de suferit si pomii fructiferi sau vita de vie. Partea pozitiva a ninsorii care a lovit Romania e ca nu vom avea seceta prognozata, mai declara Stelian Fuia.

Referindu-se la planurile pentru refacerea sistemelor de irigatii, ministrul Agriculturii a marturisit ca va merge pe cateva directii strategice, printre care schimbari tehnologice pentru eficientizarea irigatiilor sau construirea canalului Siret-Baragan.

Ministrul mai crede ca, desi in 2012 am avut un an agricol excelent, mai ales datorita vremii, sistemul agricol trebuie dezvoltat, astfel incat sa nu depindem de aceasta.

Intrebat despre preturile la cereale, Stelian Fuia a spus ca acestea depind de factori externi, in special de cat grau se recolteaza in emisfera sudica, respectiv Argentina, Australia, cat grau de primavara se va semana in unele tari sau cum vor iesi din iarna suprafetele de grau de toamna din tarile UE precum si din Rusia, Ucraina sau Kazastan.

Romania e afectata in aceasta perioada de zapada si vreme rea. In ce masura are de suferit agricultura din tara din aceasta cauza?

Inainte de ninsori vorbeam de seceta, asa ca macar o parte a problemei are un raspuns bun. Agricol, ne apropiem de un regim meteorologic normal si pentru ca totusi suntem legati de vreme sa speram ca nu o sa avem pomi infloriti si pe urma ger. Cea mai afectata va fi cultura de rapita si probabil plantatiile de vie si pomi fructiferi vor fi afectate intr-o oarecare masura, din cauza gerului.

Citeste mai multe despre Ministrul Agriculturii, despre anul agricol: Cultura de rapita, cea mai afectata pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministrul agriculturii an agricol 2012, #ministrul agriculturii cultura rapita, #ministrul agriculturii efecte ninsori agricultura , #Ministerul Agriculturii