"Nici producatorii, nici retailerii nu vor supermarketuri inchise duminica"

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 16:15
1048 citiri
"Nici producatorii, nici retailerii nu vor supermarketuri inchise duminica"

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, ca atat producatorii, cat si retailerii resping propunerea deputatului Valeriu Steriu privind inchiderea marilor magazine in zilele de duminica. 

"M-am intalnit astazi la pranz cu ei (luni - n.r.), si nici producatorii agricoli, nici reprezentantii retelelor comerciale nu vor ca marile magazine sa fie inchise duminica", a spus Radulescu.

El a adaugat ca producatorii agricoli care vand si prin intermediul supermarketurilor si hypermarketurilor ar pierde daca magazinele ar fi inchise in zilele de duminica.

"Nimeni nu vrea ca magazinele sa se inchida.

Doar domnul Steriu, care e politician, doreste asta", a adaugat Radulescu.

Steriu a declarat recent ca incearca sa introduca o modificare in legea Codului bunelor practici, pe modelul unor tari din Uniunea Europeana, precum Germania sau Austria, si sa propuna ca marile retele de magazine sa fie inchise in zilele de duminica.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) a respins vehement propunerea deputatului, sustinand ca pretextul promovarii respectivei initiative, cum ca ar incuraja vanzarile producatorilor alimentari in piete si ar revigora comertul traditional, nu doar ca nu si-ar atinge scopurile, dar ar conduce la distorsionari periculoase ale pietei.

"De altfel, nu ar fi prima data cand, fara o consultare reala a tuturor partilor implicate, s-ar promova acte normative cu consecinte nefericite, la care legiuitorul nu a reflectat inaintea votului final", a declarat intr-un comunicat Delia Nica, vicepresedintele AMRCR.

Potrivit acesteia, orarul de functionare al oricarui magazin trebuie sa fie rezultatul exclusiv al deciziei conducerii acestuia, cu respectarea normelor legale in vigoare.

"Interventia statului in acest mod abuziv sfideaza absurdul, incercand sa creeze un avantaj concurential neloial fara a avea vreun moment intentia sa imbunatateasca serviciile prestate populatiei, ci doar impiedicarea desfasurarii activitatii unor comercianti apreciati de public, platitori de taxe si impozite.

Statisticile arata ca 13-20% din vanzarile totale din comertul modern in decursul unei saptamani se realizeaza duminica, ceea ce arata limpede ca romanii prefera sa-si foloseasca ziua libera pentru a se aproviziona eficient pentru saptamana care urmeaza", se mai arata in comunicat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#madr, #radulescu, #supermarket , #Ministerul Agriculturii