Numarul de produse alimentare atestate, in crestere cu 75%

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 17:07
1757 citiri
Numarul de produse alimentare atestate, in crestere cu 75%

Ministerul Agriculturii a atestat in primul trimestru 228 de produse traditionale, cu 75% mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile infiintarii in judetul Sibiu a Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale, potrivit datelor furnizate de minister, conform NewsIn.

In primul trimestru din 2010 au fost atestate 130 de produse alimentare traditionale.

"Numarul mare de produse traditionale inregistrate in primul trimestru al anului 2011 este determinat de infiintarea in judetul Sibiu a Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale. Directia pentru Agricultura a judetului Sibiu, impreuna cu aceasta asociatie, a reusit sa infiinteze un targ de produse traditionale in orasul Sibiu. Conditia de baza a infiintarii si functionarii targului de produse traditionale a fost aceea de a se comercializa numai produse alimentare atestate ca fiind produse traditionale", arata ministerul de resort.

Astfel, dintre produsele alimentare traditionale atestate in primul trimestru, ponderea cea mai mare este reprezentata de carne si produsele din carne (118 produse), urmata de lapte si produsele din lapte (90 produse), bauturi alcoolice (7 produse), legume si fructe (6 produse), morarit si panificatie (5 produse), peste si produse din peste (2 produse).

In 2010, numarul produselor alimentare traditionale atestate a fost de 189, cea mai mare pondere fiind reprezentata tot de carne si produsele din carne (70 produse), lapte si produsele din lapte (44 produse), legume si fructe (21 produse), morarit si panificatie (20 produse), miere de albine (17 produse), produse zaharoase (12 produse), bauturi alcoolice (5 produse).

Solicitarea operatorilor economici privind atestarea si inscrierea produselor traditionale in Registrul de atestare produse traditionale este voluntara. Acestia pot beneficia de sprijin financiar doar prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), Masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole", pentru investitii in modernizarea si dotare unitatilor de productie.

#produse alimentare atestate, #ministerul agriculturii , #Ministerul Agriculturii