Patronatul laptelui acuza Ministerul Agriculturii ca nu sprijina aceasta industrie

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 15:04
1103 citiri
Patronatul laptelui acuza Ministerul Agriculturii ca nu sprijina aceasta industrie

Conducerea Asociatiei Patronale Romana din Industria Laptelui (APRIL), prezenta la Brasov, la cea de-a treia editii a Conferintei producatorilor din industria laptelui, a acuzat, vineri, Guvernul, ca nu sprijina producatorii si procesatorii, transmite corespondentul NewsIn.

"Ne-am constituit acum zece ani si, spunem noi, am reusit sa reprezentam bine interesele membrilor asociatiei. Poate, de multe ori, relatia noastra cu autoritatile s-a desfasurat sinuos, cand mai bine, cand mai putin bine, dar am reusit sa facem fata tuturor provocarilor.

Din pacate, acum, relatia noastra cu Ministerul Agriculturii este mai mult una formala, cea mai buna dovada fiind ca nimeni din minister nu a venit la conferinta noastra de la Brasov. Am fost la domnul ministru, i-am prezentat problemele noastre si ale crescatorilor de animale, le-a notat intr-o agenda si...probabil a pierdut agenda", a spus Ioan Dirzu, presedintele APRIL.

Acesta a tinut sa scoata in evidenta relatia foarte buna pe care asociatia o are cu fermierii, APRIL ajutandu-i, de multe ori, pe acestia sa-si modernizeze productia de animale, chiar finantand achizitia de utilaje moderne si modernizarea activitatii acestora.

"In acest moment putem spune ca ne aflam la nivelul celorlalte state din Uniunea Europeana ca nivel de dotare, iar 67% din laptele care se proceseaza in tara este conform cu standardele UE.

Din pacate, datorita neimplicarii autoritatilor, care nu au gasit solutii pentru continuarea subventionarii crescatorilor de animale, multi dintre acestia se vor confrunta cu multe probleme si, poate vor fi nevoiti sa opreasca productia.

Acesta este un soc pentru noi, iar obligativitatea ca din 2012 sa procesam doar lapte confrm, va fi un al doilea soc. Ar fi nevoie de crearea de strategii pentru ca acest soc sa fie cat mai mic. Nu se face nimic.

De asemenea, disparitia cotei de lapte la nivelul UE, incepand cu 2015, va crea alte probleme si daca nu vom fi pregatiti, nu le vom putea face fata. Este nevoie, mai mult ca oricand, de sprijin din partea Ministerului Agriculturii, a Guvernului", a adaugat Dirzu.

George Grecu, vicepresedintele APRIL, a tinut sa precizeze ca o mare problema a producatorilor de produse lactate este relatia cu comerciantii, mai ales cu marile lanturi de hypermarketuri.

"Vedem multe produse mai ieftine decat ale noastre prin magazine, produse importate. Trebuie sa stiti ca multe tari, chiar din UE, acorda subventii pentru produsele care se exporta, ceea ce la noi nu se intampla.

Apoi, ne lovim de intransigenta comerciantilor, care tin la profitul lor si ne spun ca daca vrem sa scadem preturile sa suportam reducerea de la noi, nu din profitul lor. Practic, se poate spune, ne aflam sub o dictatura a hypermarket-urilor", a spus vicepresedintele APRIL.

#patronat, #lapte, #ministerul, #agriculturii , #Ministerul Agriculturii