Peste 25.000 de litri de vin contrafacut, depistati de politisti

Sambata, 03 August 2013, ora 15:52
1531 citiri
Peste 25.000 de litri de vin contrafacut, depistati de politisti

Peste 25.000 de litri de vin de diferite sortimente, ambalat in pet-uri de cate unu si doi litri, au fost depistate si indisponibilizate de politistii specializati in investigarea fraudelor si specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) la o societate comerciala din Galati.

Potrivit unui comunicat IGPR, in depozitul societatii comerciale, au fost depistati 25.375 de litri de vin, rosu si alb, de diferite sortimente. Din verificarile efectuate s-a stabilit ca, aceste produse vinicole contin alcool etilic in proportie de 9%, de alta natura decat cel provenit din fermentarea naturala a strugurilor sau a mustului de struguri, apa exogena precum si alte substante chimice pentru colorare si gust.

In urma verificarilor efectuate a reiesit ca societatea respectiva ar fi produs, in cursul anului 2013, peste 1.250.000 de litri de vin de diferite sortimente care ar fi fost contrafacut, si pe care l-ar fi comercializat la agenti economici din peste 16 judete.

Intreaga cantitate de vin a fost indisponibilizata, urmand ca specialistii din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa procedeze la denaturarea acesteia.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este estimat la peste 800.000 de lei.

In cauza se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, infractiunilor prevazute de Codul Fiscal referitoare la productia, depozitarea, marcarea si comercializarea bauturilor alcoolice si infractiunilor specifice Legii viei si vinului in sistemul comunitar.

De asemenea, s-a constatat ca in interiorul antrepozitului fiscal autorizat pentru productia de vin, functiona si o societate comerciala care detinea pe stoc importante cantitati de glucoza si glicerina, ingrediente ce pot fi utilizate pentru contrafacerea vinului. Cercetarile vor fi extinse si cu privire la functionarea in cadrul unui antrepozit fiscal a unui agent economic neautorizat.

Politistii vor efectua propuneri catre autoritatea specializata din cadrul Ministerului Finantelor, pentru suspendarea si ridicarea autorizatiei de antrepozit fiscal a societatii comerciale.

Verificarile au fost efectuate de ofiteri din cadrul Directiei de Investigare a Fraudelor si ofiteri din cadrul I.P.J. Galati, impreuna cu specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in perioada 1-3 august.

#frauda vin, #vinuri frauda, #contrabanda vinuri , #Ministerul Agriculturii