Romania va fi ocolita de epidemia Antrax

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 13:39
1415 citiri
Romania va fi ocolita de epidemia Antrax

Epidemia Antrax, declansata in Serbia, nu ameninta Romania, conform Ministerului Agriculturii, relateaza NewsIn. 

 

"Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) are obligatia de a controla tot ce intra in tara din Serbia, atat carne, cat si animale vii. Ei nu trebuie sa permita importul de alimente sau animale infestate cu bacilul Anthracis, care se transmite de la animale la om si provoaca boala. Antrax-ul este o boala periculoasa, dar nu necontrolabila", a spus Adrian Radulescu, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

ANSVSA a anuntat sambata ca, in urma declararii epidemiei de Antrax in Serbia, zona Novi Becej, satele Bocear si Novo Milosevo, la 60 de Km de granita cu Romania, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, dr. Radu Roatis-Chetan a dispus conducerilor DSVSA Caras-Severin, Timis, Mehedinti si Arad intensificarea masurilor de control strict al circulatiei de animale vii, produse si subproduse, provenite din zona respectiva.

"Situatia este sub control, colegii nostri din Caras-Severin, Timis, Mehedinti si Arad sunt in stare de alerta si actioneaza conform celor stabilite prin Programele Strategice. Asiguram opinia publica din Romania, mai ales din zonele de la granita cu Republica Serbia, ca medicii veterinari sunt la datorie, ca intotdeauna, si fac tot ceea ce trebuie pentru ca animalele si oamenii sa nu fie in pericol", a declarat presedintele ANSVSA, Radu Roatis-Chetan.

In scopul prevenirii oricarui risc, presedintele ANSVSA a dispus, de asemenea, monitorizarea foarte atenta a tuturor miscarilor interjudetene de animale, din zona Caras-Severin, Timis, Mehedinti si Arad. Medicii veterinari din zonele respective sunt mobilizati si actioneaza conform procedurilor "Programului strategic al actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor pentru anul 2011", precum si a celor din "Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2011".

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#antrax, #epidemie, #epidemie Antrax, #agricultura, #minister agricultura , #Ministerul Agriculturii