Actualitati Bloombiz - Miercuri, 21 Iunie 2006, ora 06:16

Miercuri, 21 Iunie 2006, ora 06:16
1531 citiri

Emporiki Bank a trecut pe profit * Banca germana KfW va emite obligatiuni in lei * Tichete de vacanta pentru angajatii cu venituri reduse * Au inceput lucrarile la Autostrada Transilvania * Lego se muta in Cehia * Iranul rationalizeaza benzinaEmporiki Bank a trecut pe profit

Emporiki Bank Romania a inregistrat anul trecut un profit net de 0,52 milioane lei, ca urmare a reducerii pierderilor valutare, dupa ce in 2004 a consemnat pierderi de 5,19 milioane de lei, potrivit datelor institutiei financiare.

La finele anului trecut, banca avea active in valoare de 384 milioane de lei, fata de 184,3 milioane de lei la sfarsitul anului 2004.

Emporiki Bank Romania a inregistrat in 2005 venituri totale in valoare de 24,7 milioane lei, in scadere fata de nivelul din 2004, de 30,9 milioane de lei. Banca elena este prezenta pe piata romaneasca din 1996 si are sucursale in Bucuresti, Constanta si Iasi.

In acest moment, grupul bancar francez Credit Agricole SA a anuntat ca va lansa o oferta in numerar pentru 100 la suta din actiunile grupul bancar elen Emporiki Bank, incluzand divizia din Romania, valoarea bancii grecesti fiind evaluata la 3,1 miliarde euro.

Banca germana KfW va emite obligatiuni in lei

Banca de Dezvoltare a Germaniei (KfW Bankengruppe) va lansa la inceputul lunii iulie o emisiune de obligatiuni denominate in lei, in valoare de 100 de milioane RON, potrivit presei de specialitate.

Obligatiunile in lei vor avea scadenta in decembrie 2007 si vor fi vandute la un pret de 100,69% din valoarea nominala. KfW ofera o dobanda de 6% pentru titlurile emise in lei, dar randamentul va fi usor mai scazut intrucat pretul de vanzare depaseste valoarea nominala.

Intreaga emisiune este garantata de statul german, iar operatiunea va fi guvernata de legea germana. Grupul bancar KfW are ca obiectiv impulsionarea dezvoltarii economice, sociale si ecologice, deruland proiecte in lumea intreaga.

Prin imprumuturile pe termen lung si cu dobanda scazuta, KfW promoveaza, printre altele, dezvoltarea IMM-urilor si a afacerilor aflate la inceput. Banca germana are o prezenta puternica in Romania, iar fondurile obtinute din aceasta emisiune vor fi utilizate, cel mai probabil, tot pentru finantarea unor proiecte din Romania.

In afara de KfW, alte institutii internationale au anuntat ca vor emite obligatiuni denominate in lei. Astfel, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va lansa, in urmatoarele opt luni, o emisiune de obligatiuni pe piata romaneasca, valoarea estimata fiind echivalentul a 50 milioane dolari.

Tichete de vacanta pentru angajatii cu venituri reduse

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a aprobat, luni, in cadrul Comisiei de dialog social, proiectul de lege privind introducerea tichetelor de vacanta pentru angajatii cu venituri salariale reduse.

Cartel ALFA a propus si a sustinut in 2004 proiectul pentru crearea de tichete de vacanta. Concepute dupa modelul tarilor care aplica acest sistem, Franta si Ungaria, aceste instrumente vor permite mai ales angajatilor cu venituri salariale reduse sa obtina un sprijin financiar pentru a pleca in concedii, sprijin ce le va majora bugetul de vacanta cu 20 - 80 la suta, cresterea nefiind impozabila.

Unul dintre motivele initierii acestui proiect a fost faptul ca in Romania, conform statisticilor, anual, mai putin de jumatate din populatia matura din zonele urbane pleaca in concediu.

Desi dreptul la concediu platit este reglementat de legislatia romaneasca, in realitate se constata ca un numar foarte mare de persoane nu dispun de resursele necesare pentru a profita de aceste concedii si a pleca in vacante.

Au inceput lucrarile la Autostrada Transilvania

Compania Americana Bechtel a reinceput luni lucrarile la Autostrada Transilvania, a anuntat ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Radu Berceanu.

"Lucrarile au inceput mai devreme, la 28 de zile de la plata si nu 48 de zile asa cum era prevazut in contract, dar sper ca, daca tot au inceput dupa atata timp, sa se recupereze timpul pierdut", a precizat Radu Berceanu.

Berceanu a mentionat ca lucrarile au reinceput pe tronsonul Gilau - Campia Turzii si urmeaza sa se lucreze si pe portiunea Suplacu de Barcau - Bors. Ministrul a spus ca a solicitat companiei Bechtel sa execute lucrarile la standarde americane.

Lucrarile la autostrada Brasov-Bors au inceput pe 16 iunie 2004. Costurile totale pentru autostrada in lungime de 415 kilometri sunt evaluate la circa 3,8 miliarde euro, din care 2,2 miliarde euro pentru lucrari. La ora actuala, Bechtel efectueaza lucrari pe tronsoanele Campia Turzii - Gilau si Suplacu de Barcau - Bors

Lego se muta in Cehia

Producatorul danez de jucarii Lego Group va concedia o treime din personalul sau danez, aproximativ 1.200 de angajati, si va muta o treime din productia sa domestica in Cehia.

Cotidianul danez Vejle Amts Folkeblad sustine ca in cursul zilei de marti renumita companie daneza de jucarii va prezenta un plan de restructurare a operatiunilor, plan ce include atat mutarea productiei la Kladno (Cehia), unde Lego are deja o uzina, cat si concedierea unui numar cuprins intre 900 si 1.200 din angajatii sai din Danemarca.

Purtatorul de cuvant a firmei Lego a refuzat sa comenteze aceste informatii, precizand doar ca grupul va da publicitatii un comunicat oficial.

La sediul sau din Billund, la 255 kilometri vest de capitala Copenhaga, Lego, companie fondata in anul 1932, are aproximativ 3.000 de angajati. La sfarsitul anului trecut firma a anuntat un profit net de 505 milioane coroane (68 milioane euro), dupa ce in 2004 anunta pierderi de 1,93 miliarde coroane.

Registrul Comertului trece in subordinea Ministerului Justitiei

Deputatii au decis, marti, cu 137 de voturi pentru, 99 impotriva si 11 abtineri, trecerea Oficiului Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in administrarea camerelor de comert, prin adoptarea proiectului Legii camerelor de comert si industrie din Romania.

Proiectul fusese adoptat saptamana trecuta pe articole, dupa mai bine de trei ore de dezbateri aprinse. Deputatii PNL, UDMR si PRM au sustinut trecerea Oficiului Registrului Comertului (ORC) la camerele de comert, in timp ce democratii, social-democratii si conservatorii s-au pronuntat pentru ramanerea ORC in subordinea Ministerului Justitiei.

Potrivit proiectului de lege, Registrul Comertului va trece in administrarea camerelor de comert incepand cu data de 1 ianuarie 2007. Modalitatea de preluare a patrimoniului Oficiului Registrului Comertului de catre camerele de comert va fi reglementata, ulterior, prin lege, dar nu mai devreme de data de 1 ianuarie 2007.

Iranul rationalizeaza benzina

Guvernul iranian va decide pana la data de 22 iulie daca va impune sau nu masura nepopulara a rationalizarii combustibililor, pentru a face fata constrangerilor bugetare incepand cu luna septembrie, a declarat joi un inalt oficial iranian, pentru agentiile internationale de presa.

Conform proiectului de buget aprobat de legislativul de la Teheran pentru acest an fiscal, ce va lua sfarsit luna martie 2007, valoarea sumelor alocate pentru importurile de benzina a fost redusa de la patru la 2,5 miliarde dolari.

Aceasta insemna ca guvernul presedintelui Mahmoud Ahmadinejad va fi nevoit sa ia in calcul fie masura cresterii preturilor la combustibili fie rationalizarea acestora, ambele masuri fiind la fel de nepopulare.

Presedintele Comisiei parlamentare pentru Energie, Kamal Daneshyar, i-a avertizat pe automobilistii iranieni ca din luna septembrie ar putea lua sfarsit regimul de subventionare masiva a combustibililor.

In opinia acestuia, Iranul are trei optiuni: prima este mentinerea unui pret de noua centi pentru litrul de benzina, dar rationalizarea consumului; a doua este vanzarea unei anumite cantitati de benzina la un pret subventionat, iar daca automobilistii doresc sa cumpere o cantitate mai mare vor trebui sa plateasca pretul pietei, in sfarsit a treia optiune consta in vanzarea benzinei la un pret de 50 de centi per litru, acompaniata insa de acordarea de compensatii pentru automobilisti.

Desi Iranul este depasit doar de Arabia Saudita la capitolul cele mai mari rezerve de petrol din lume, ii lipsesc capacitatile de rafinare suficiente si este nevoit sa importe peste 40 la suta din cele 70 milioane litri de benzina pe care le consuma zilnic.

Acesta este motivul pentru care comerciantii de combustibili din Europa si Asia urmaresc cu atentie evolutia situatiei politice din Iran pentru a detecta orice posibila fluctuatie a cererii de combustibil.

Bloombiz