Autostrada intre Marea Neagra si Marea Baltica

Luni, 02 Aprilie 2007, ora 01:38
1069 citiri

Reprezentantii statelor din Europa de Est au incheiat, joi, in Ungaria, un acord pentru constructia unei autostrazi care va face legatura intre Marea Baltica si Marea Neagra, potrivit editiei electronice a Budapest Business Journal (BBJ).

Autostrada va strabate teritoriul Romaniei pe langa orasele Satu Mare, Cluj-Napoca, Bucuresti si Constanta, de unde ar putea avea conexiuni catre orasele vecine: Sofia (Bulgaria), Chisinau (Republica Moldova) si Odessa (Ucraina).

Potrivit proiectului, noua autostrada va lega orasele Gdansk (Polonia), Lublin, Rzesow (Slovacia) si Zahony (Ungaria).

Potrivit ministerului Transporturilor, Romania are nevoie, in urmatorii sapte ani, de aproximativ 13 miliarde de euro pentru a construi circa 1.800 de kilometri de autostrada.

'Din cele 12,8 miliarde de euro, circa 10,7 miliarde de euro ar trebui sa vina de la bugetul statului, dar cum statul nu are posibilitatea de a da anual 1,6 miliarde euro numai la transporturi, vom incerca sa gasim surse de finantare alternative', a spus recent ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Statul roman va incerca sa acceseze imprumuturi cu perioade de gratie lungi, de circa sase - sapte ani, si perioade de rambursare de circa 15 - 20 de ani, a aratat ministrul Berceanu.

Potrivit calculelor ministerului, cei 1.798 de kilometri de autostrada care vor fi construiti in perioada 2007 - 2013 vor necesita investitii de 12,8 miliarde euro, din care 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana, 600 milioane euro de la institutii financiare internationale (cinci la suta), 6,5 miliarde de la buget (51 la suta) si 4,2 miliarde euro din concesiunea autostrazilor (31 la suta).

Bloombiz
(Sursa: Rompres)