Agentia Internationala a Energiei modifica estimarile cererii de petrol

Marti, 12 Septembrie 2006, ora 12:08
757 citiri

Agentia Internationala a Energiei (IEA) a modificat, marti, in sens negative, estimarile de crestere a cererii globale de petrol pentru 2007 cu 100 de mii de barili pe zi, nivelul preconizat dupa modificare fiind de 1,5 milioane de barili pe zi, conform Reuters. Agentia, care este consilierul pe probleme de energie a unui numar de 26 de tari industrializate, a modificat in sens negativ si estimarile de crestere a productiei de petrol pentru tarile ce nu sunt membre OPEC (Organizatia Tarilor Producatoare de Petrol) cu 80 de mii de barili pe zi, nivelul pentru 2007 fiind estimat la 1,8 milioane de barili pe zi.

In ceea ce priveste statele membre OPEC, plafonul, de 28,4 milioane de barili pe zi, a ramas neschimbat.

Plafonul de productie al OPEC pentru anul viitor va fi cu 500 de mii de barili pe zi sub nivelul pentru 2006, a precizat IEA in publicatia sa lunara Oil Market Report. "In ceea ce priveste situatia pietei suntem increzatori ca aceasta se va ameliora, asta daca nu apar probleme neprevazute din punct de vedere geopolitic sau meteorologic", a declarat seful departamentului de Industrie Petroliera si Piete din cadrul IEA, Lawrence Eagles.

Agentia, cu sediul la Paris, estimeaza capacitatea suplimentara a statelor membre OPEC la aproximativ 1,5-2 milioane de barili pe zi.

NewsIn