Alegerile din Franta si Grecia afecteaza bursele mondiale si petrolul

Luni, 07 Mai 2012, ora 10:59
1241 citiri
Alegerile din Franta si Grecia afecteaza bursele mondiale si petrolul

Bursele, petrolul si alte active riscante au scazut luni, dupa ce politicienii aflati la putere in Franta si Grecia au pierdut alegerile desfasurate duminica in cele doua tari, starnind temeri ca ar putea fi afectat consensul politic necesar pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.

Indicele MSCI pentru regiunea Asia-Pacific, fara Japonia, a scazut cu 2,3%, la minimul ultimelor trei luni, cele mai importante declinuri fiind inregistrate de actiunile din domeniile puternic influentate de evolutia economica, precum cel tehnologic.

Pe bursa din Japonia, indicele Nikkei a pierdut 2,8%, din cauza temerilor cauzate de rezultatele alegerilor din Grecia si Franta.

Bursele europene vor deschide, probabil, in scadere, contractele futures indicand un declin de peste 2%, potrivit Reuters. Contractele futures pentru bursa din Statele Unite au coborat cu 1%.

Rezultatele alegerilor din Grecia si Franta ameninta uniunea monetara europeana

Rezultatele alegerilor din cele doua tari ameninta consensul politic care a mentinut uniunea monetara europeana intacta in timpul celor doi ani de criza, dar creste si presiunea asupra Germaniei pentru o abordare orientata mai mult spre crestere economica.

"Exista temeri uriase ca viitorul guvern al Greciei va anula masurile de austeritate, situatie care va duce la un faliment dezordonat. Nesiguranta a determinat vanzarea de active riscante", a declarat Ben Le Brun, analist la OptionsXpress Australia.

Impactul rezultatului alegerilor din Grecia asupra pietelor financiare este mai mare decat al celor din Franta, au afirmat surse din domeniu.

Principalele doua partide din Grecia, care sustin acordul cu institutiile internationale, nu au reusit sa castige majoritatea in parlament, situatie care le-ar fi permis sa sformeze o coalitie, iar politicile de austeritate care au impiedicat o iesire a Greciei din zona euro si falimentul tarii sunt in pericol.

"Problema este ca in Grecia rezultatul creste foarte mult nivelul incertitudinilor, deoarece nu este clar cine va forma guvernul, cat de mult va rezista, care va fi atitudinea fata de actualele acorduri", a afirmat Richard Yetsenga, analist la ANZ Research.

"Rezultatul din Franta era asteptat. Pietele au acceptat deja ideea ca doar masurile de austeritate nu sunt politica adecvata si ca trebuie luate in calcul si alti factori", a spus el.

In Franta, socialistul Francois Hollande a castigat alegerile prezidentiale in fata actualului presedinte, Nicolas Sarkozy, care a jucat un rol important in structurarea maurilor de raspuns la criza din zona euro, in cooperare cu liderul executivului german, Angela Merkel.

Pretul petroului in contractele futures pe piata americana a scazut cu peste 3 dolari, la 97,04 dolari, in timp ce petrolul Brent a coborat cu peste 2,5 dolari, la 112,42 dolari.

#efecte bursa alegeri, #bursa alegeri Franta, #scadere petrol alegeri , #Petrol