Ambasador: Kazahstanul si Romania sunt o punte intre Europa si Asia Centrala

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 10:47
1290 citiri
Ambasador: Kazahstanul si Romania sunt o punte intre Europa si Asia Centrala

Kazahstanul este unul dintre cei mai importanti parteneri ai Romaniei in Asia Centrala si in aceasta calitate cele doua tari reprezinta o punte intre Europa si regiunea Asiei Centrale, a afirmat ambasadorul roman in Kazahstan, Emil Rapcea.

"KazMunaiGas detine cea mai mare companie de petrol din Europa de Est, Rompetrol. Petrolul kazah trece prin Rompetrol si astfel Romania joaca un rol important in aprovizionarea Uniunii Europene cu produse energetice. Kazahstanul transporta petrol catre Europa pe cea mai scurta ruta prin Marea Caspica si Marea Neagra. In plus, Kazahstanul si Romania sunt cei mai importanti parteneri si o punte intre Europa si regiunea Asiei Centrale", a afirmat Rapcea, intr-un interviu pentru agentia de presa Kazinform, preluat miercuri de Gazeta.KZ.

Intrebat care sunt perspectivele de dezvoltare in continuare a relatiilor dintre cele doua tari si despre cooperarea dintre Kazahstan si UE, Rapcea a amintit ca presedintele Nursultan Nazarbaev a vizitat Romania in 2007 si s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu.

"A fost o vizita orientata economic, incununata de succes. Romania a fost una dintre primele tari care au sprijinit candidatura Kazahstanului la presedintia OSCE in 2010. Presedintii au semnat apoi cinci acorduri de cooperare. Seful statului roman a luat parte la summitul OSCE de la Astana, la inceputul lunii decembrie 2010", a relevat diplomatul roman.

Cresterea rapida a cifrei de afaceri ilustreaza succesul relatiilor dintre cele doua tari. In 2007, Romania a exportat bunuri in Kazahstan in valoare de 40 de milioane de dolari, in 2008, de 60 de milioane de dolari, iar in 2010 de 115 milioane de dolari.

Anul trecut, aceleasi cifre au fost deja atinse in luna septembrie. Este de asteptat ca exporturile romanesti in Kazahstan sa se cifreze la 150 de milioane de dolari in 2011.

Cele doua tari au semnat acorduri de cooperare in domenii-cheie precum economia, educatia, justitia si turismul

In prima jumatate a anului 2012 se asteapta ca presedintele Nazarbaev sa efectueze o vizita in Romania. Printre documentele ce vor fi semnate se numara si un acord privind cooperarea in domeniul apararii.

In octombrie anul trecut o misiune economica din Romania s-a deplasat in Kazahstan, iar o misiune kazaha a vizitat Romania in luna noiembrie pentru a negocia cooperarea.

Intrebat cum evalueaza oamenii de afaceri romani climatul de afaceri din Kazahstan, Rapcea a precizat ca pana in prezent niciun om de afaceri roman nu a mentionat vreo dificultate, inclusiv cele legate de legislatia Kazahstanului. Ei sunt interesati de sprijinul guvernului fata de afaceri.

Problema este, in opinia sa, ca intreprinderile mici si mijlocii nu pot pune in aplicare proiecte mari cu propriile forte, iar intreprinzatorii asteapta sprijin guvernamental in astfel de cazuri. Exista cateva companii din domeniul tehnologiei informatiei care doresc sa intre pe piata Kazahstanului.

Romania vrea sa extinda relatiile bilaterale cu Kazahstanul

Romania si-a anuntat intentia de a consolida relatiile bilaterale cu Kazahstanul. In cursul reuniunii anuale a ambasadorilor romani de la Bucuresti, presedintele Traian Basescu a declarat ca relatiile stabile cu tarile din regiunea caspica reprezinta una dintre prioritatile politicii externe a tarii, iar relatiile cu Kazahstanul se consolideaza tot mai mult, lucru ce ar trebui sa progreseze.

Presedintii au subliniat necesitatea de a extinde cooperarea dincolo de sectorul petrolului si gazelor. Romania detine practica si tehnologiile necesare pentru a ajuta Kazahstanul sa-si puna in aplicare "Programul pentru dezvoltare industriala accelerata si inovatie".

Romania poate extinde, de asemenea, cooperarea in domeniul educatiei. Mai multi studenti din Kazahstan studiaza in prezent in Romania. Cooperarea in domeniul petrolului si gazelor ofera oportunitati pentru intensificarea cooperarii, de exemplu, kazahii care lucreaza la Rompetrol isi aduc familiile si prietenii si incep sa interactioneze si in alte sfere.

In opinia lui Rapcea, Kazahstanul creeaza conditii bune pentru investitii. In plus, criza mondiala a dat un impuls tarilor europene sa dezvolte cooperarea cu alte regiuni.

Astfel, autoritatile din tari europene au inceput sa elaboreaze noi strategii de cooperare economica, astfel ca, in opinia diplomatului roman, foarte multe se vor schimba in urmatorii 2-3 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord Romania Kazahstan, #cooperare Romania Kazahstan, #Kazahstan partener Romania , #Petrol