Aurul atinge un nou record

Vineri, 11 Ianuarie 2008, ora 10:03
1095 citiri
Aurul atinge un nou record

Aurul s-a scumpit vineri pana la un nou nivel record, de 898 dolari uncia, piata asteptandu-se la o reducere de 0,5 puncte procentuale a dobanzii de referinta in SUA cu ocazia urmatoarei sedinte a Fed, metalul galben devenind astfel o investitie buna, informeaza Reuters.

Aurul s-a scumpit pana la 898 dolari uncia inainte ca traderii sa inceapa sa isi marcheze profiturile, condusi mai ales de piata japoneza.

A urmat apoi o perioada de ieftinire, aurul evoluand in jurul valorii de 893.40/894.20 dolari uncia, in continuare peste nivelul de 889.90/890.60 atins joi seara la New York.

"Momentan nu mai vorbim de un pret al aurului de 900 de dolari uncia, ci de 1.000 de dolari uncia", a declarat directorul Lee Cheong Gold Dealers din Hong Kong, Ronald Leung.

"Acum piata este agresiva, ceea ce nu cred ca este chiar un lucru bun", a adaugat acesta.

Leung a precizat ca se asteapta ca aurul sa se tranzactioneze vineri in jurul nivelului de 885-900 dolari uncia, afirmand insa ca piata ar putea "sucomba" in fata traderilor decisi sa isi marcheze profitul, mai ales daca se ia in considerare numarul ridicat al pozitiilor long detinute de catre fondurile de investitii.

Aurul, care s-a scumpit cu peste 30% in 2007, a intrat in noul an intr-o atmosfera pozitiva, crescand cu peste 7% pe fondul unei serii de factori favorabili, printre care se numara un dolar slabit si preturile ridicate ale petrolului.

"Posibilitatea unui pret al aurului de 900 de dolari uncia este foarte reala. Nu ne asteptam insa ca un astfel de nivel sa se sustina in cursul anului 2008", a declarat un analist al Commonwealth Bank of Australia, David Moore.

"Intrand in a doua jumatate a anului 2008, credem ca mediul se va modifica. Dolarul va incepe sa se intareasca fata de euro, preturile la petrol ar putea scadea. in acest mediu, credem ca pretul aurului ar putea scadea destul de mult", a adaugat acesta.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.