Barilul de petrol a atins un dublu record

Joi, 13 Martie 2008, ora 15:18
1001 citiri
Barilul de petrol a atins un dublu record

Pretul petrolului a marcat joi un dublu record, de 110,70 dolari/baril pe piata din New York si de 106,8 dolari/baril pe piata londoneza, sustinut de deprecierea monedei americane la peste 1,56 dolari/euro, relateaza AFP.Aceste noi recorduri depasesc valorile maxime atinse in decursul sedintei, de 110,20 dolari/baril la New York si de 106,45 dolari/baril pe piata din Londra.


De la inceputul saptamanii, pretul petrolului a depasit in fiecare zi recordul stabilit in sedinte precedenta, avand o evolutie inversa fata de cea a dolarului. Fiecare noua scadere a monedei americane a determinat automat o scumpire a petrolului.


Joi, temerile legate de economia americana, alimentate de incapacitatea de plata a unui fond olandez detinut de gigantul american Carlyle, au duc cotatia dolarului la un nou nivel minim, de 1,5625 dolari/euro.


"Evolutia dolarului de pana in prezent si accentuarea inflatiei dicteaza cursul in acest moment, in care investitorii incearca sa se protejeze de inflatie prin cumpararea de materii prime si principalii jucatori din piata cauta profituri mai mari decat in piata bursiera", a declarat un analist din cadrul Sucden, Andrey Kryuchenkov.