Barilul ramane sub 60$ in urmatorii 3 ani. Ofera cineva mai mult?

Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 18:00
4890 citiri
Barilul ramane sub 60$ in urmatorii 3 ani. Ofera cineva mai mult?
Foto: The Telegraph

Consumatorii care beneficiaza in clipa de fata de pe urma pretului tot mai scazut al produselor petroliere se pot bucura in continuare. Directorul companiei British Petroleum, Bod Dudley, sustine ca pretul barilului de petrol va ramane la cote minime pentru o lunga perioada de timp, spre disperarea petrolistilor.

Dudley si-a prezentat prognoza dupa ce compania a raportat pierderi de aproximativ un miliard de dolari cauzate de constanta prabusire a pretului petrolului din ultimele sase luni.

Seful BP compara situatia din prezent cu criza de la mijlocul anilor '80, cand perioada de reglare a pietei s-a intins pe parcursul mai multor ani, potrivit Market Watch.

Pretul mediu: 50-60 de dolari barilul

Din punctul de vedere al lui Dudley, investitorii ar trebui sa se obisnuiasca cu pretul barilului de 50 de dolari pentru urmatorii ani.

Intr-un interviu acordat Bloomberg TV, Bob Dudley a estimat ca pentru urmatorii trei ani nivelul pretului barilului nu va depasi 60 de dolari.

Piata este inundata de petrol. Barilul va deveni un chilipir!

"Va trece mult timp pana vom vedea preturi de 100 de dolari la petrol", a mentionat seful companiei britanice.

Pentru el situatia este similara crizei de la mijlocul anilor '80, cand piata petrolului s-a prabusit de la 30 de dolari/baril la 10 dolari si a ramas asa pana in 1990, cand Irakul a invadat Kuweitul.

"Situatia cererii si ofertei din piata actuala imi aminteste un pic de perioada din 1986, fiind posibil sa avem o perioada de preturi scazute la petrol in acest deceniu.

Problema este ca butoaiele de petrol se acumuleaza in cantitati uriase, iar dezvoltarea economica a unor tari precum China nu poate tine acelasi ritm.

Odata ce rezervele de petrol continua sa creasca, trebuie sa te astepti ca piata sa aiba nevoie de o perioada mai lunga pentru echilibrare", a declarat Bob Dudley.

Print saudit al petrolului: Barilul nu va mai costa niciodata 100 de dolari

In sprijinul afirmatiilor sale ne putem reaminti declaratia unui print saudit al petrolului, milionarul Al-Waleed bin Talal, din luna ianuarie. Acesta spunea atunci ca, desi pretul petrolului ar trebui sa-si mai revina in urmatoarele luni, cotatia bariulului nu se va mai apropia prea curand de pragul de 100 de dolari.

De la o extrema la alta

Dudley pare sa se fi resemnat cu ideea ca profiturile companiilor din domeniu vor fi tot mai mici in urmatoarea perioada, insa nu acelasi semnal il transmite secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri.

Intr-un articol publicat de CNN Money, al-Bardi declara ca o reducere a investitiilor in gaze si petrol ar putea avea ca efect o crestere a pretului barilului pana la aproximativ 200 de dolari.

Jocul sauditilor: Barilul va costa si 200 de dolari, cand se va termina petrolul ieftin

Al-Badri nu este primul care lanseaza aceasta teorie. Claudio Descalzi, presedintele companiei italiene Eni SpA, sustinea cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos ca in doar cativa ani pretul barilului ar putea atinge 200 de dolari, daca exploatarea petrolului ieftin continua in acelasi ritm.

Descalzi crede ca vom avea o perioada de 12-18 luni in care ne vom bucura in continuare de avantajul petrolului ieftin pe piata, dar ca pretul va incepe sa creasca gradual, pe masura ce exploatarea resurselor petroliere din zacamintele de sist americane va inceta.

Am ajuns la fundul sacului

Pentru secretarul general al OPEC piata petrolului nu poate cobori mai jos de atat.

"Acum, pretul petrolului este de 48-55 de dolari si cred ca s-a atins pragul inferior. In schimb, vom asista in curand la o revenire a pietei", a declarat Abdullah al-Badri, in cadrul unei intalniri la Londra.

Teoria sa este valabila in conditiile in care corectiile efectuate de marile companii presupun o reducere a cheltuielilor cu exploatarea si implicit o reglare a cantitatilor de petrol introduse pe piata.

Numarul scazut al puturilor de foraj operationale in zacamintele de sist din nordul Americii indica de asemenea ca pretul petrolului ar putea sa nu mai coboare sub nivelul a 50 de dolari/baril. Dar, pericolul cel mare pandeste in evolutia pietei pe termen mediu.

Lipsa investitiilor va creste pretul

"Daca nu investim acum in petrol si gaze, ne vom confrunta cu preturi de 200 de dolari barilul la contractele futures", a punctat al-Badri.

Rezerva mondiala de petrol inregistreaza per total o descrestere de 5% in fiecare an, o estimare Chevron aratand ca, pentru urmatorii 15 ani, piata are nevoie de 200 de miliarde de barili pentru a asigura cererea consumatorilor.

Cantitatea respectiva ar genera cheltuieli investitionale de pana la 10.000 de miliarde de dolari.

Cum insa majoritatea companiilor si-au ajustat bugetele pentru anul in curs, pentru a face fata prabusirii spectaculoase a cotatiei barilului, este greu de crezut ca vom avea noi campuri deschise exploatarii prea curand.

Mai mult, unele dintre acestea ar putea incepe sa produca abia in 2-3 ani de la demararea investitiilor, ceea ce inseamna ca secretarul al-Badri s-ar putea sa aiba dreptate, atunci prevede o crestere a pretului petrolului in curand.

#pret mediu petrol, #criza petrol, #investitii reduse petrol gaze, #prognoze evolutie piata petrol , #Petrol