Ce a vrut Ponta de la austrieci? Suprataxarea veniturilor exceptionale!

Marti, 19 Iunie 2012, ora 08:46
2185 citiri
Ce a vrut Ponta de la austrieci? Suprataxarea veniturilor exceptionale!

Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul asteapta de la companiile austriece sa continue investitiile si un parteneriat onest. Analistii economici sustin ca adevaratul motiv pentru care premierul a fost la Viena il reprezinta negocierile pe marginea celebrei suprataxe pe veniturile exceptionale.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit cu presedintii OMV si Erste Bank, pentru a discuta despre proiectele acestora in Romania si a le transmite ca autoritatile de la Bucuresti se asteapta ca aceste doua mari companii austriece sa continue sa investeasca in economia romaneasca.

Suprataxarea veniturilor exceptionale

Seful Guvernului a mai declarat ca intentioneaza sa aiba o discutie cu producatorii de produse petroliere privind suprataxarea veniturilor exceptionale, spunand ca nu ii plac deciziile impuse cu forta, dar ca este o perioada speciala in care toti trebuie sa participe la "efortul tarii".

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare.

Ilie Serbanescu a declarat pentru Business24 ca adevaratul scop al premierului a fost sa "ceara voie" sa introduca celebra taxare suplimentara a profiturilor "neasteptate". Analistul este ferm convins ca premierul Ponta se va intoarce cu "mana goala" de la Viena.

"Stapanii nu trebuie sa aiba argumente, ci doar vorbe de "da" sau "ba" si sunt foarte rai cu sclavii care ridica glasul", conchide Ilie Serbanescu, facand aluzie la raportul dintre economia romaneasca si marile corporatii austriece care au investit in Romania.

Analistul economic sustine ca taxarea suplimentara a profiturilor "neasteptate" reprezinta raspunsul premierului Ponta la decizia OMV de a exporta gazele extrase din Romania, pentru ca la noi mia de metri cubi de gaze se vinde cu 180 de euro, in timp ce la export se comercializeaza cu 500 de euro.

"Vizita lui Ponta la Viena este o rusine. El n-are ce sa caute acolo, iar daca are curajul sa adopte astfel de pozitii dure fata de Austria, s-o faca, dar fara sa dea explicatii. Investitorii austrieci au tot. Banci, retail, materiale de constructii, industria extractiva. Ce vor sa mai ia?", se intreaba furios Ilie Serbanescu.

OMV - pilonul negocierilor

Analistul economic Ionel Blanculescu spune ca scopul vizitei premierului Ponta este legat de preturile la petrol, deci si la carburanti. Analistul spune ca premierul incearca o actiune de lobby pe doua fronturi: petrol-gaze si piata bancara.

Victor Ponta incearca, in acceptiunea lui Balnculescu, sa-i determine pe cei de la OMV sa pastreze preturi decente la carburanti, insa , pe de-o parte vrea sa obtina o promisiune ca, in cazul unui deznodamant financiar prost pentru zona euro, bancile-mama din Austria nu vor trece la retragerea in masa a lichiditatilor de pe piata bancara romaneasca, catre cea austriaca.

Ionel Blanculescu sustine ca, de fapt, un premier ar cam trebui sa fie mereu pe "drumuri" incercand sa apere interesele Romaniei prin actiuni de lobby. "Ne-am obisnuit cu premieri care nu prea ies din tara, insa, cam jumatate din fisa postului de prim-ministru cam la asta asa ceva ar trebui sa se rezume. Este normal ca un premier sa fie activ pe pietele europene si mondiale", a declarat Blanculescu.

"Onestitatea" - cu adresa catre OMV-Petrom

Analistul economic Lucian Davidescu a declarat ca afirmatiile premierului legate de "onestitatea" companiilor austriece prezente in Romania sunt, de fapt, indreptate catre Petrom. "Declaratiile sunt adresate celor de la Petrom si vizeaza problema nivelului redeventei care este destul de mic si care este reglementat pana in 2014", a declarat Davidescu.

El spune ca, din punctul de vedere al Petrom, "corectitudine" inseamnca ca acest contract ar trebui sa se respecte, insa din punctul de vedere al partii romane, care a cedat drepturile de exploatare pe o suma mica, corectitudine capata alt sens.

Analistul sustine ca se tot incearca modificarea contractului de redeventa intre OMV-Petrom si statul roman, insa este putin probabil sa se intampla asa ceva in urmatorii doi ani, iar beneficiul ar fi destul de mic.

Lucian Davidescu este ferm convins ca redeventa va fi modificata, mai ales dupa anul 2014, cand expira actualul contract intre OMV si statul roman, iar partea romana poate sa stabileasca orice nivel pentru aceasta redeventa.

Un alt scop al vizitei premierului in Austria este reprezentat de dorinta ca bancile austriece prezente la noi sa respecte acordul de la Viena din 2009, in care bancile au promis sa nu retraga banii din Romania.

Negocieri cu conditii cat mai bune pentru Romania

Premierul s-a aflat, luni, in vizita oficiala in Austria, in care s-a intalnit atat cu oficiali de la Viena, cat si cu reprezentanti ai firmelor austriece.

"Asteptarea mea publica de la aceste mari companii este sa continue sa investeasca in Romania, sa aiba un parteneriat cat mai bun si mai onest cu Guvernul si autoritatile romane si, evident, ca in orice negociere, sa obtinem conditii pentru Romania cat mai bune", a spus Ponta, intrebat de jurnalisti care sunt asteptarile sale inaintea discutiei cu presedintii OMV si Erste Bank.

Seful Guvernului s-a intalnit, luni dimineata, cu presedintele Camerei Economice Federale, Christoph Leitl, si a participat la Forumul economic Romania-Austria, amintind ca Executivul de la Bucuresti intentioneaza sa mentina un sistem fiscal stabil si predictibil, dar si sa modifice Codul Muncii in ceea ce priveste conflictele de munca si contractele colective.

#premierul Victor Ponta, #vizita Viena Austria, #necogieri investitorii austrieci, #suprataxarea veniturilor exceptionale , #Petrol