Chitoiu asigura ca noile redevente la resurse minerale vor fi aplicate numai in viitoarele acorduri

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 08:16
1671 citiri
Chitoiu asigura ca noile redevente la resurse minerale vor fi aplicate numai in viitoarele acorduri

Noile redevente, majorate, pentru resurse minerale, altele decat petrol si gaze, vor fi aplicate numai pentru viitoarele acorduri, nu pentru contractele aflate in vigoare, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, precizand ca prevederea care stabilea aplicarea retroactiva a fost modificata.

Prevederea aparea intr-un proiect de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Finantelor, document aprobat in sedinta de joi a Guvernului.

"Modificarea redeventei se face numai pentru viitoarele acorduri, pentru cele in vigoare nu se modifica nivelul redeventei. Nu se aplica retroactiv. Asa era varianta, dar s-a modificat", a spus Chitoiu, dupa sedinta.

Proiectul redactat de Ministerul Finantelor prevedea ca noile redevente pentru resurse minerale, cu exceptia celor de petrol si gaze, majorate de Guvern cu 25%, vor fi aplicate, incepand cu anul viitor, tuturor licentelor si permiselor de la data intrarii in vigoare a ordonantei.

Noile prevederi ale contractelor se aplica in termen de 90 de zile

"In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, titularii licentelor/permiselor si autoritatea competenta trebuie sa incheie acte aditionale de stabilire a noilor redevente", se arata in proiect.

Astfel, pentru carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, radioactive, pamanturi rare si disperse, pietre pretioase si semipretioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice, redeventa va creste de la 4% la 5% din valoarea productiei miniere, in timp ce pentru metale nobile va fi aplicata o redeventa de 6% din valoarea productiei miniere pentru metale nobile.

Alte majorari de redevente vor fi aplicate pentru substante nemetalifere, de la 0,70 euro la 0, 875 euro pe unitatea de productie miniera, pentru roci magmatice, roci metamorfice, calcare industriale si de constructii, dolomita, gresie si tufuri industriale - de la 0,35 euro la 0,4375 euro pe unitatea de productie miniera, pentru argile, marne, loess, nisip si pietris, nisip si roci caolinoase - de la 0,40 euro la 0,50 euro pe unitatea de productie miniera, pentru alabastru industrial, piatra ponce, sienite nefelinice, gips, creta, nisip silicios, bentonita, nisip caolinos, ardezie si diatomita - de la 0,55 euro la 0,6875 pe unitatea de productie miniera, pentru bazalt ornamental, dacit ornamental, andezit ornamental, riolit ornamental, granit ornamental si granodiorit ornamental - de la 2 euro la 2,5 euro pe unitatea de productie miniera, pentru alabastru ornamental, aragonit ornamental si siliconite ornamentale - de la 2,50 euro la 3,125 euro pe unitatea de productie miniera, pentru marmura, calcar ornamental, gresie ornamentala, travertin si tufuri ornamentale - de la 3 euro la 3,75 euro pe unitatea de productie miniera, iar pentru saruri haloide - de la 0,80 euro la 1 euro pe unitatea de productie miniera.

Cresterea redeventelor a fost convenita in negocierile din ultimele zile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

#Chitoiu redevente, #Chitoiu legislatie revedevente , #Petrol