Chitoiu: Suprataxarea petrolistilor, in favoarea consumatorilor vulnerabili

Vineri, 18 Mai 2012, ora 18:29
1399 citiri
Chitoiu: Suprataxarea petrolistilor, in favoarea consumatorilor vulnerabili

Sumele atrase din impozitarea veniturilor exceptionale ale companiilor care activeaza in sectoarele petrol si gaze vor fi directionate catre un fond destinat consumatorilor vulnerabili, iar redeventele vor fi stabilite printr-un act normativ pentru 2015 - 2024.

Anuntul a fost facut de ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

Acesta a precizat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca cele doua masuri au fost convenite cu institutiile financiare internationale in scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International.

"Pana la finalul anului 2012, in cadrul unui grup interministerial, in consultare cu toti operatorii economici din petrol si gaze, vom elabora un pachet legislativ de masuri fiscale in ceea ce priveste impozitarea veniturilor exceptionale in urma liberalizarii pretului la gaze, impozite care vor merge intr-un fond special si care se vor adresa consumatorilor vulnerabili. Acestia vor fi definiti prin legea energiei, care se afla in Parlament, si avem termen de adoptare in mai. De asemenea, va exista un proiect de act normativ care sa reglementeze redeventele din industria de petrol si gaze pentru 2015 - 2024. Acestea sunt angajamentele asumate in scrisoarea de intentie cu FMI. Miercuri, in sedinta de Guvern, a fost aprobat acest grup interministerial", a afirmat Daniel Chitoiu.

Ministrul Economiei a declarat, in 16 mai, ca proiectul de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere va fi aprobat in 2012, iar societatile vor fi taxate din 2013.

Intentia autoritatilor de a aplica Legea privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor din energie a fost exprimata in urma redeventelor mici pe care le platesc companiile petroliere catre stat, in urma exploatarii resurselor naturale.

Daniel Chitoiu a declarat, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate pentru validarea sa in functia de ministru al Economiei, ca autoritatile intentioneaza sa majoreze redeventele petroliere si sa negocieze, inclusiv cu OMV Petrom, in acest sens, analizand si varianta impozitarii veniturilor exceptionale ale companiei, in conditiile in care aceasta nu va accepta majorarea redeventelor inainte de 2014.

#taxare venituri exceptionale petrolisti, #constituire fond consumatori vulnerabili, #impozitare venituri exceptionale , #Petrol