Din nou, preturi de peste 70 de dolari pentru barilul de petrol

Vineri, 02 Septembrie 2005, ora 02:03
743 citiri

Cotatiile titeiului, care marti seara inregistrasera recordul de 70,85 dolari barilul, s-au mentinut si ieri la Bursa din New York si pe pietele asiatice la peste 70 de dolari barilul, a anuntat Associated Press. La Bursa din Singapore, relata Reuters, titeiul "light sweet" a fost tranzactionat ieri dimineata, pentru luna octombrie, la 70,45 dolari barilul.

Toti analistii sunt unanimi in a prezenta drept cauza principala a actualei spirale a pretului la petrol uraganul dezastruos Katrina, care, practic, a oprit activitatea instalatiilor petroliere din zona Golfului Mexic.

Departamentul american al Energiei a evocat posibilitatea de a se apela la rezervele strategice ale tarii, de peste 700 milioane barili de petrol, stocate in statele Louisiana si Florida. Cel putin cinci mari rafinarii si 711 puturi de extractie isi oprisera, ieri, total activitatea, din cauza uraganului ce continua sa loveasca zona Golfului Mexic. Associated Press informa ca portul petrolier din Louisiana, cel mai important terminal de import din Statele Unite, este inchis.

Temerile ca stocurile s-ar putea epuiza curand au determinat cresteri si la derivatii de petrol sau la gazele naturale.

Un galon de benzina costa, ieri, la benzinariile din SUA 2,5450 dolari, fata de 2,0908 dolari galonul in ziua precedenta.

Maria Cora / Bogdan Vasilescu

Curierul National