Economiile emergente atrag investitorii straini, afirma un raport al BRI

Luni, 06 Martie 2006, ora 13:54
788 citiri

Tarile emergente au fost, in ultimele luni, destinatia favorita pentru plasamentele financiare ale investitorilor straini, potrivit unui raport trimestrial al Bancii Reglementelor Internationale (BRI), publicat, luni, la Basel."Economiile emergente au inregistrat o apreciere a activelor care, la inceputul anului, a atins valori record", au precizat expertii BRI, care analizeaza trimestrial evolutia fluxurilor financiare internationale. In plus, investitorii straini s-au aratat foarte doritori de obligatiuni si actiuni provenind din regiunile emergente, fapt care a impins valoarea acestora la niveluri ridicate.

Potrivit BRI, exista doua motive care explica aceasta admiratie exagerata pentru economiile emergente: imbunatatirea constanta a indicilor economici si un gust sporit pentru risc.

In schimb, tarile occidentale au fost mai putin apreciate, deoarece investitorii se indoiesc de posibilitatea aprecierii in prezent a actiunilor si obligatiunilor intreprinderilor occidentale. In SUA, rata dobanzii, cursul petrolului si rezultatele dezamagitoare ale marilor societati au afectat evolutia burselor.

Similar, in Japonia, cresterea bursei a fost stopata brusc in luna ianuarie. Randamentele au sporit insa pe piata obligatiunilor, "in asteptarea unei noi modificari de politica monetara in SUA si Europa".

Pe piata bancara, BRI apreciaza ca activitatea a continuat sa creasca in trimestrul al treilea 2005, "insa intr-un ritm mai lent decat cel inregistrat la inceputul anului. In sfarsit, BRI a dat pentru prima data indicatii cu privire la expunerea marilor banci internationale fata de produsele derivate. In trimestrul al treilea 2005, procentul acestor expuneri reprezentau aproximativ 40 de procente din creantele bancilor.

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!