Exploatarile din Marea Neagra ar putea creste rezervele de gaz

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 13:47
1236 citiri
Exploatarile din Marea Neagra ar putea creste rezervele de gaz
Sursa:ziare.com

Rezervele de gaze naturale ale Romaniei, estimate sa acopere consumul in urmatorii 15 ani, ar putea creste dupa ce companiile care detin concesiuni de explorare vor incepe lucrarile in Marea Neagra.

"Vom ramane dependenti de importul de petrol in viitor, avantajul este ca pentru petrol este o piata mondiala si avem surse diverse de aprovizionare. In privinta gazelor naturale, depedenta de import este mai redusa, dar si aici productia este in scadere. Perspectivele imediate in privinta gazelor naturale sunt mai incurajatoare decat la petrol, existand posibilitatea de noi descoperiri in zone adanci si in Marea Neagra", a declarat joi presedintele Agentiei Nationale pntru Resurse Minerale, Alexandru Patruti.

Unul dintre impedimentele explorarii gazelor neconventionale este reprezentat de impactul asupra mediului, insa seful ANRM a precizat ca trebuie gasite solutii la aceasta probleme, deoarece productia de gaze naturale e in continua scadere.

Rezervele sigure de petrol sunt de 54,88 milioane de tone, in timp ce rezervele geologice se ridica la 2,02 miliarde de tone. Rezervele sigure de gaze naturale se ridica la 109,2 miliarde metri cubi, iar rezervele geologice sunt de 660,6 miliarde metri cubi, Romania producand anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale.

De asemenea, rezervele geologice de huila in valoare de 1,4 miliarde tone si cele de lignit de 9,6 miliarde de tone ajung Romaniei pentru cateva sute de an, potrivit ANRM.

Printre companiile care detin perimetre concesionate in Marea Neagra se numara OMV Petrom, Exxon, Lukoil, Sterling si MOL.

#resurse gaz natural, #exploatari Marea Neagra, #exploatari Marea Neagra resurse gaz , #Petrol