Exporturile de petrol din Iran, afectate de sanctiunile occidentale

Luni, 07 Mai 2012, ora 11:50
1109 citiri
Exporturile de petrol din Iran, afectate de sanctiunile occidentale

Iranul ar putea pierde contracte de livrare a cel putin 192.000 de barili de petrol pe zi, cantitate echivalenta cu 9,5% din exporturile sale mondiale, din cauza sanctiunilor occidentale care determina cumparatorii asiatici sa isi reduca achizitiile.

Cei mai mari cumparatori din India, Mangalore Refinery&Petrochemicals si Essar Oil, si China International United Petroleum & Chemical si-au redus sau intentioneaza sa reduca achizitiile de petrol din Iran cu pana la 15%, transmite Bloomberg.

China si India sunt cei mai mari clienti ai Iranului.

In Japonia, singura tara asiatica scutita de sanctiuni dupa ce a demonstrat reducerea achizitiilor de petrol iranian, compania Cosmo Oil urmeaza sa scada importurile cu 25%.

Sanctiunile internationale au rolul sa determine Iranul sa renunte la programul sau nuclear care, potrivit Statelor Unite si Uniunii Europene, ar masca fabricarea de armanent nuclear. Autoritatile de la Teheran sustin ca programul nuclear este de natura civila.

In primele sase luni ale anului trecut, Iranul a exportat in medie doua milioane de barili de petrol pe zi, potrivit datelor Joint Organizations Data Initiative. In perioada respectiva, tarile asiatice au cumparat circa 62% din petrolul livrat de Iran.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exporturi petrol Iran, #sanctiuni occidentale petrol Iran, #India China petrol Iran , #Petrol