Irakul vrea sa adopte legea petrolului

Miercuri, 06 Februarie 2008, ora 12:47
1182 citiri

Ministrul irakian al petrolului, Hussein Shahrastani, a anuntat marti ca guvernul irakaian este hotarat sa accelereze promulgarea unei legii a petrolului si sa majoreze capacitatea de productie la 2,9 milioane barili de petrol pe zi pana la finele anului, transmite AFP.

'Speram ca in 2008 legea asupra petrolului va fi promulgata', a declarat marti Hussein Shahrastani , la o conferinta organizata la Londra. Rezervele petroliere ale Irakului se situeaza pe locul trei la nivel mondial, fiind estimate la 115 miliarde barili, a reamintit Shahrastani, insa productia petroliera este afectata de lipsa investitiilor iar Irakul are nevoie de o injectie masiva de tehnologie si capital.

In asteptarea promulgarii acestei legi, in urma caruia ar fi posibila atribuirea de contracte pe termen lung in Irak, companiile petroliere negociaza in prezent contracte de suport tehnic. 'Aceste societati care au semnat contracte de suport tehnic vor fi asociate si la contractele pe termen lung de exploatare petroliera', a anuntat Hussein Shahrastani, fara a oferi alte detalii. 'Atribuirea de contracte petroliere va fi facuta intr-o maniera publica, corecta si transparenta', a tinut sa asigure oficialul irakian.

Legea petrolului este considerata de autoritatile americane ca un punct esential pentru reconcilierea nationala in Irak. Actul normativ, care va decide cum vor fi impartite veniturile din petrol intre cele 18 provincii irakiene, este un subiect sensibil intr-o tara afectata de violentele interconfesionale. In asteptarea acestei legi, marile companii petroliere ezita sa investeasca in Irak. Recent directorul general al grupului petrolier Royal Dutch Shell, Jeroen van der Veer, a anuntat ca grupul anglo-olandez are proiecte de investitii in Irak insa demararea lor depinde de actul normativ ce va fi asoptat de autoritatile irakiene.

In acest context, pretul petrolului a scazut miercuri la 88,15 de dolari barilul, urmand tendintele constatate de pe principalele piete internationale cauzate de temerile privind recesiunea economiei americane.

Scaderea pretului pe petrolului a avut loc inainte de publicarea unui raport despre rezervele de titei pentru saptamana trecuta, ale caror nivele sunt asteptate sa creasca.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.