Oficial american: Sauditii au orchestrat criza petrolului!

Joi, 12 Februarie 2015, ora 14:20
6579 citiri
Oficial american: Sauditii au orchestrat criza petrolului!
Foto: workers.org

Americanii sunt tot mai convinsi ca prabusirea pietei petrolului este opera sauditilor, care au incercat astfel sa loveasca in companiile care exploateaza gaze de sist, dar si sa le plateasca o polita mai veche iranienilor.

"Arabia Saudita este in mare masura responsabila pentru scaderea dramatica a pretului petrolului si gazelor din ultimele luni", sustine un oficial al Rezervei Federale americane.

Intr-un discurs sustinut miercuri la Economic Club din New York, Richard Fisher, seful Rezervei Federale din Dallas, sustine ca "sauditii au orchestrat" criza de pe piata petrolului, potrivit CNN.

Pana acum, Fisher este cel mai important oficial american care blameaza jocul Arabiei Saudite pe piata petrolului.

Soc directionat

"Noi suntem un important furnizor de energie in piata. Sauditilor le-a luat ceva vreme pana sa realizeze ce se intampla", a afirmat Fisher, facand referire la dezvoltarea segmentului extractiv de gaze si de petrol de sist din Statele Unite si Canada.

Dezechilibrul din piata se traduce printr-o scadere vertiginoasa a pretului barilului de la 100 de dolari in iulie 2014, la sub 50 de dolari in ultima luna.

Oficialii de la Riad au acuzat in repetate randuri lipsa cererii din piata pentru dezechilibrul creat in ultimele luni, dar au admis ca aceasta situatie pune presiune pe industria petroliera din Statele Unite.

"Cu toate ca nu OPEC sau Arabia Saudita se afla in spatele prabusirii pietei petrolului exista si un avantaj in acest fenomen. De la un anumit pret in jos, vom vedea companiile care extrag zacaminte de sist dand faliment", declara in ianuarie printul saudit Alwaleed bin Talal.

Curba descendenta a pretului barilului s-a accentuat dupa ce in noiembrie tarile membre OPEC - in special Arabia Saudita - au hotarat sa mentina la acelasi nivel cota de productie, chiar daca pe piata nu exista cerere.

Un joc politic

Fisher crede ca sauditii au fost manati din spate de diverse interese politice, printre acestea numarandu-se si subminarea economiei iraniene.

Supus unui embargou dictat de marile puteri nucleare, Teheranul are nevoie de un pret de 135 de dolari/baril pentru a-si putea alimenta economia cu necesarul de valuta.

"Sunt sigur ca regele Abdulah a vazut in aceasta ocazie o sansa de a plati polite Iranului. Spre deosebire de guvernul de la Teheran, sauditii au rezerve financiare mai mari, care le permit sa mentina un pret redus", a mai spus Fisher.

Reprezentantul Texasului nu crede ca vom vedea prea curand barilul ridicandu-se inapoi la plafonul de 100 de dolari, dar apreciaza ca pentru cetateni acest lucru reprezinta totusi un avantaj.

"Un sofer american va economisi 750 de dolari anual la acest pret al benzinei. Nu este un motiv de alarma nici din punct de vedere al economiei americane. Piata energetica s-a diversificat, iar impactul nu va fi similar cu cel resimtit in 1985", a mai spus Fisher.

Petrolul american revine in piata din 2020

Peste 5 ani, Statele Unite vor reprezenta sursa principala de crestere a productiei de petrol, arata cea mai recenta analiza a Agentiei Internationale pentru Energie, citata de agentia Reuters.

Directorul agentiei, Maria van der Hoeven, a aratat ca jocul sauditilor ii va ajuta pe acestia sa castige o cota de piata doar cat timp pretul barilului va ramane la cote scazute.

"Nu inseamna ca grupul de companii americane care exploateaza zacamintele de sist a fost scos din joc. Este vorba doar de o pauza in activitatea lor, pana la echilibrarea pietei", puncteaza acesta.

Conform raportului intocmit de Agentia Internationala pentru Energie, productia din campurile petroliere din nordul Americii va creste in 2020 pana la 5,2 milioane de barili/zi.

#sauditi pret petrol, #Arabia Saudita pret petrol, #razboiul petrolului 2015 , #Petrol