Petrolul ar putea disparea in urmatorii 50 de ani

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 19:01
986 citiri
Petrolul ar putea disparea in urmatorii 50 de ani

In 50 de ani nu vor mai exista zacaminte de petrol exploatabile pe Terra, chiar daca cererea de titei nu va inregistra cresteri, anunta, luni, Le Monde, citand un raport al HSBC, a doua banca din lume,conform Newsin.

"Suntem convinsi ca nu vor mai fi mai mult de 50 de ani de petrol", a sustinut, intr-un interviu, unul dintre specialistii in economie globala ai HSBC, care a contribuit la realizarea studiului.
Adaptarea la disparitia treptata a petrolului va fi lunga, presiunea asupra carburantilor fosili putand fi in acelasi timp constanta si dureroasa, deoarece pretul petrolului este sensibil la orice dezechilibru, cat de mic, intre cererea si oferta de energie, se arata in raport.
"Exista o solutie", potrivit HSBC, "dar este putin probabil ca noile realizari in domeniul eficientei energiei, precum si dezvoltarea surselor energetice cu emisii reduse de carbon sa se materializeze fara o presiune asupra cresterii si mai puternice a preturilor combustibililor fosili."
Alternativele, ca biocombustibilii si petrolul de sinteza, obtinut din carbune, ar compensa o scadere a productiei conventionale de petrol, dar numai in cazul in care pretul mediu al petrolului depaseste 150 dolari pe baril, arata raportul. 

In lipsa unor resurse energetice suficiente, Europa va fi "marele perdant", mentioneaza studiul, avertizand ca existenta deficitului de petrol nu inseamna ca "amenintarea incalzirii globale" se indeparteaza.
HSBC se alatura, potrivit Le Monde, unei lungi liste de organizatii si personalitati care au semnalat in ultima vreme riscurile unei grave penurii de petrol: Lloyd's, Chatham House, Pentagon, Departamentul de Energie al SUA, Bundeswehr, directorul stiintific al Agentiei Internationale a Energiei etc.
HSBC subliniaza ca riscurile unui deficit de petrol persista chiar si in conditiile in care cererea ramane constanta, desi, potrivit datelor Agentiei Internationale a Energiei (AIE), in 2011 cererea de petrol va creste cu 1%, la 89,4 milioane de barili pe zi, fata de 87,9 milioane de barili pe zi in 2010.

Productia mondiala de petrol a atins deja maximul istoric, a consemnat AIE, ultimul sau raport anual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#petrol , #Petrol