Petrolul, mai ieftin cu un dolar

Miercuri, 19 Martie 2008, ora 10:28
904 citiri
Petrolul, mai ieftin cu un dolar

Petrolul s-a ieftinit miercuri cu un dolar, la 108 dolari/baril, dupa ce marti se scumpise cu 3,5%, pentru ca dolarul s-a mentinut peste nivelul minim al ultimilor 13 ani si inaintea publicarii datelor oficiale, prevazute sa indice cresterea stocurilor americane de petrol, scrie Reuters.Pretul petrolului cu livrare in aprilie a scazut miercuri cu 1,09 dolari, la 108,33 dolari/baril.


Marti, pretul barilului de petrol crescuse pe piata americana cu 3,74 dolari, dupa ce luni stabilise un nou record, de 111,80 dolari.


Pretul petrolului Brent cu livrare in luna aprilie a scazut cu 1,08 dolari, la 104,48 dolari/baril.


"Avem de-a face cu o corectie a nivelului atins in urma cresterii de la finalul sedintei de marti, care a urmat deciziei consiliului de politica monetara al bancii centrale americane, Federal Reserve, ce a stimulat cumpararea de dolari si actiuni americane", a declarat un manager din cadrul companiei japoneze de brokeraj Newedge, Ken Hasegawa.


Petrolul s-a scumpit cu aproximativ 13% in acest an, partial din cauza unui declin accentuat al dolarului, factor ce a sustinut valoarea nominala a tuturor marfurilor evaluate in moneda americana.


Dolarul a coborat din nou pe fondul marcarii profiturilor, dupa ce a inregistrat cel mai mare castig de o zi in fata yenului din ultimii zece ani, ca reactie la decizia Federal Reserve de a reduce dobanda de referinta cu 0,75 puncte procentuale, la 2,25%, scadere mai mica decat estimau analistii.


Anuntul Federal Reserve a determinat, de asemenea, o crestere a cotatiei actiunilor americane, care au intrgistrat cea mai mare apreciere de o zi din ultimii cinci ani.


Ieftinirea petrolului a fost influentata si de riscurile legate de incetinirea cresterii economice, care ar putea afecta cererea.