"Petrolul nu va creste mult peste nivelul de azi. Pe termen scurt, pretul va scadea"

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 16:30
2149 citiri
"Petrolul nu va creste mult peste nivelul de azi. Pe termen scurt, pretul va scadea"

"Cred ca sunt deja multe nereguli in ceea ce priveste pretul petrolului. Unde vor conduce aceste speculatii este greu de precizat. Am vazut in 2007-2008 ca pretul petrolului a urcat foarte repede, dar, de asemenea a scazut mai repede decat a urcat. Nu cred ca pretul va creste mult peste nivelul de azi. Pe termen scurt si mediu mai degraba va scadea" a declarat Edward Chow, expert Centrul pentru Studii Strategice si Internationale USA, intr-un interviu Bloombiz.

Cum ar trebui sa fie tratata problema securitatii energetice de catre guverne in contextul actual?

Este o intrebare destul de grea. In momentul de fata sunt destul de multe probleme care nu pot fi controlate de nici o tara, cum ar fi ceea ce se intampla pe piata mondiala.

E loc de mai bine, speram la o dezvoltare in sectorul energetic. Cand spun asta ma refer la surse alternative de energie, cum ar fi cele regenerabile.

Potentialul pentru a majora productia este destul de rapid in Romania cu toate ca este o zona de producere destul de veche .

Mai mult, daca Romania ar avea o tehnologie mai avansata, ar putea majora preturile.

Din cate am observat eu, guvernantii Romaniei sunt destul de constienti de ceea ce se intampla.

Ceea ce lipseste, insa, este strategia care include pasi concreti de urmat si modalitatea in care acestia trebuie urmati.

Criza financiara a redus cererea si pretul petrolului. Vom mai ajunge la preturile pe care le-am avut inainte de criza?

Pretul de anul trecut al petrolului a fost crescut artificial. Chiar si astazi, daca ne bazam pe fundamentele acestei industrii, pretul de 70-80 de dolari pe baril este foarte ridicat.

Cred ca sunt deja multe nereguli in ceea ce priveste pretul petrolului. Unde vor conduce aceste speculatii este greu de precizat.

Am vazut in 2007-2008 ca pretul petrolului a urcat foarte repede, dar, de asemenea a scazut mai repede decat a urcat. Nu cred ca pretul va creste mult peste nivelul de azi.

Pe termen scurt si mediu mai degraba va scadea.

Care este pozitia Romaniei in ecuatia securitatii enrgetice?

Cred ca Romania este o tara critica pentru partea de sud-est, fapt pe care am incercat sa il subliniez in cadrul vizitei mele. Romania poate juca un rol instrumental in vederea cresterii securitatii energetice pentru regiune.

Sunteti compatibili cu o afacere in care conteaza economia la scara mare. Viziunea Romaniei nu este una de tara singulara, ci de tara regionala, care avanseaza integrarea regionala, asa ca vor exista mai multe oportunitati pentru Romania in regiune, decat in tara propriu-zisa.

Romania a pariat pe Nabucco.

Probabil ca nu e bine sa pariezi totul pe un singur proiect. Cred ca South Stream este un proiect mult mai provocator decat Nabucco in ceea ce priveste implementarea.

In sensul ca este un proiect mai mare, mai scump, pentru ca trece prin mare, asadar gradul de risc din punct de vedere al investitiilor este de 2-3 ori mai ridicat decat in cazul Nabucco.

Problema nu consta in focalizarea politicii catre Nabucco sau South Stream, ci in ceea ce ar putea Romania sa faca in urmatorii 5 ani pentru a-si consolida pozitia, fara a astepta mega proiecte.

Cum va arata harta energetica a lumii in urmatorii 15 ani?

Cred ca in termenii de furnizare este evident ca Golful Persic va ramane cel mai important furnizor pentru lume.

Mai mult de 2/3 din rezervele mondiale de petrol si gaze sunt in Golful Persic, fapt care nu se va schimba curand.

In ceea ce priveste cererea, industrializarea lumii a atins apogeul, ceea ce va determina o scadere a cererii, mai ales daca ne gandim la provocarile determinate de schimbarea climei sau de folosirea combustibililor fosili.

In lumea vestica cererea se va micsora, majorarea va veni din Asia, si prin extensie din zonele de productie puternic industrializate din Orientul Mijlociu.

Se poate observa o reorientare a cererii de la traditionalele zone puternic industializate catre Asia si alte tari in curs de dezvoltare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#energetica, #energie, #nabucco, #petrol, #securitate , #Petrol