Petrolul tot mai ieftin poate genera un cutremur geopolitic

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 18:00
5410 citiri
Petrolul tot mai ieftin poate genera un cutremur geopolitic
Foto: nyulocal.com

Marii investitori si managerii fondurilor de investitii privesc alarmati la prabusirea spectaculoasa a cotatiei barilului de petrol, considerand ca evolutia din ultimele luni prognozeaza o instabilitate economica si geopolitica la nivel global.

"O scadere continua a pretului petrolului poate afecta mentinerea infrastructurii interne de catre producatori, iar pe termen mediu s-ar reflecta intr-o instabilitate geopolitica", a declarat Michael Hintze, directorul executiv al fondului de investitii CQS, citat de CNBC.

Sabie cu doua taisuri

In opinia lui Hintze, administratorul unui portofoliu investitional de peste 14 miliarde de dolari, in termeni generali scaderea pretului petrolului reprezinta un factor benefic pentru economia globala. Insa, tot el remarca faptul ca prabusirea cotatiei petrolului a fost generata de ritmul scazut de crestere economica si nu de introducerea in piata a unor resurse rezultate din exploatarea zacamintelor de sist din SUA.

Primele efecte ar urma sa fie vizibile in randul statelor producatoare cu mari datorii externe. "Nu trebuie subestimat impactul pe care aceasta scadere dramatica il va avea asupra unor economii regionale si a companiilor", a mai spus Hintze.

Printre statele care au mizat pe un pret crescut al petrolului au fost Rusia, Iran, Irak si Nigeria, bugetele acestor tari fiind construite pe o evolutie de aproximativ 100 de dolari/baril.

In acest moment, pretul petrolului a ajuns la 58 de dolari/baril, eventualele efecte ale acestei prabusiri urmand sa se faca simtite in scurt timp Africa, Orientul Mijlociu si estul Europei, conform previziunilor lui Hintze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret petrol scadere, #pret titei 2015, #baril petrol scadere, #analiza baril petrol , #Petrol